EKLERKI PISTACJOWE
Co potrzebujemy?
1 szklanka wody
1 szklanka mąki pszennej
100 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek średniej wielkości
Składniki na krem:
500 ml śmietanki 36%
350 g mascarpone
6 pełnych łyżek kremu pistacjowego bez soli HiFOOD
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 śmietanfixy
Polewa:
- 100 g białej czekolady
80 ml śmietanki 36%
Łyżka kremu pistacjowego
Drobno posiekane pistacje
Co robimy?
1. Wodę zagotowujemy, dodajemy masło i rozpuszczamy, gdy zacznie wrzeć wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Rozcieramy do momentu, aż ciasto będzie gładkie. Odkładamy do wystudzenia.
2. Po wystudzeniu wbijamy każde jajko pojedynczo, dobrze miksując, dodajemy proszek do pieczenia, miksujemy aż ciasto będzie jednolite.
3. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy podłużny kształt na około 8-10 cm.
4. Piekarnik ustawiamy na 200°C góra/dół. Eklerki pieczemy około 25-30 minut. Po wystudzeniu przecinamy wzdłuż tak móc nakładać krem.
5. Śmietankę, mascarpone, pastę pistacjową i cukier wymieszany ze śmietanfixem wkładamy do miski i ubijamy na sztywno. Przekładamy do rękawa cukierniczego i nakładamy na połówkę eklerka, przykrywamy drugą.
6. Śmietankę na krem wlewamy do rondelka, grzejemy (ale nie zagotowujemy), dodajemy połamaną drobno czekoladę i pastę pistacjową, mieszamy do rozpuszczenia i jeszcze ciepłą polewamy eklerki. Wierzch obsypujemy posiekanymi pistacjami.
I gotowe, można się częstować :) aby ułatwić Wam sprawę zarówno krem pistacjowy jak i pistacje dostaniecie u Nas w sklepie! Dajcie znać jak Wam poszło!
Wszystkie komentarze