EKLERKI PISTACJOWE

EKLERKI PISTACJOWE

Marzy Ci się kawa i ciacho w Café de Paris, ale nie możesz sobie teraz pozwolić na wyjazd? Nie szkodzi, ten przepis zdecydowanie przeniesie Cię w bajeczne paryskie uliczki, a mowa o podwójnie pistacjowych eklerkach! Przepis nie zajmie Ci dużo czasu, a gwarantujemy, że będziesz do niego wracać nie raz! Krem śmietankowy wzbogacony o pastę pistacjową, a całość oblana polewą o smaku białej czekolady z nutą pistacji. 

eklerki-pistacjowe-przepis-hifood


Co potrzebujemy? 

  • 1 szklanka wody

  • 1 szklanka mąki pszennej 

  • 100 g masła 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 5 jajek średniej wielkości 

Składniki na krem:

Polewa:

  • 100 g białej czekolady 
  • 80 ml śmietanki 36%

  • Łyżka kremu pistacjowego

  • Drobno posiekane pistacje

paryskie-eklerki-pistacjowe-przepis-najlepsze-krem-pistacjowy-hifood

Co robimy? 

1. Wodę zagotowujemy, dodajemy masło i rozpuszczamy, gdy zacznie wrzeć wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Rozcieramy do momentu, aż ciasto będzie gładkie. Odkładamy do wystudzenia. 

2. Po wystudzeniu wbijamy każde jajko pojedynczo, dobrze miksując, dodajemy proszek do pieczenia, miksujemy aż ciasto będzie jednolite. 

3. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy podłużny kształt na około 8-10 cm. 

4. Piekarnik ustawiamy na 200°C góra/dół. Eklerki pieczemy około 25-30 minut. Po wystudzeniu przecinamy wzdłuż tak móc nakładać krem. 

5. Śmietankę, mascarpone, pastę pistacjową i cukier wymieszany ze śmietanfixem wkładamy do miski i ubijamy na sztywno. Przekładamy do rękawa cukierniczego i nakładamy na połówkę eklerka, przykrywamy drugą.

6. Śmietankę na krem wlewamy do rondelka, grzejemy (ale nie zagotowujemy), dodajemy połamaną drobno czekoladę i pastę pistacjową, mieszamy do rozpuszczenia i jeszcze ciepłą polewamy eklerki. Wierzch obsypujemy posiekanymi pistacjami.

I gotowe, można się częstować :) aby ułatwić Wam sprawę zarówno krem pistacjowy jak i pistacje dostaniecie u Nas w sklepie! Dajcie znać jak Wam poszło! 

Wszystkie komentarze

Zostaw odpowiedź