

Specyficzne kody
Polityka Prywatności
Wysyłka 24h - Darmowa dostawa od 99zł
Czas na zwrot towaru 21 dni
Kupując ten produkt możesz zebrać
11
punktów lojalnościowych
.
Twój koszyk będzie zawierał
11
punktów
Punkty możesz wymienić na kod rabatowy
0,22 zł
.
Owoce liofilizowane, to pełna radość z sezonowych owoców przez cały rok! 100% owoców, bez dodatku cukru, konserwantów i wzmacniaczy smaku. Liofilizaty zachowują swój kolor oraz aromat, a co najważniejsze w procesie konserwacji poprzez suszenie ze stanu mrożonego, utrzymują pełnię wartości odżywczych. Warto również wspomnieć, że dostarczają blisko 100% minerałów i witamin, które znajdziemy w świeżo zerwanych owocach.
Słysząc “liofilizowane” nasuwają się pewne pytania… Czym jest liofilizacja? Czy jest ona zdrowa? Czy każdy może spożywać liofilizowane owoce i warzywa? Jakie jest ich zastosowanie? Jak je przechowywać?
Jeśli zadałeś sobie chociaż jedno z powyższych pytań, to zapraszam Cię do dalszej lektury.
Nasza liofilizowana borówka to 100% owocu, bez zbędnych dodatków i konserwantów! Te pełne bogactw owoce występują w Polsce w okresie wakacyjnym. Niestety sezon na borówki amerykański trwa dość krótko, dlatego wychodzimy temu naprzeciw i oferujemy Ci jej liofilizowaną wersję, po którą możesz sięgać przez cały rok!
Wyobraź sobie ile czasu zaoszczędzisz o poranku podczas robienia ulubionego koktajlu owocowego! Zero mycia, odmrażania, czekania.. tylko wrzucasz do blendera i w minutę masz gotowe śniadanie :)
Lekka, o pięknym kolorze i smaku, świetnie sprawdzi się jako dodatek do ulubionej owsianki, do kaszki dla malucha, jako chrupiący owoc do szkolnego lunchboxu lub po prostu zdrowa przekąska gdy zastanie Cię “mały głód”.
Borówka amerykańska skrywa w sobie wiele bogactw! Przepełniona jest składnikami odżywczymi, takimi jak: witamina A, B1, B2, B6, B9, C, E, D, K i PP, wapń, potas, sód, magnez, fosfor, żelazo, miedź, cynk i mangan. Zajmuje pierwsze miejsce wśród owoców i warzyw, jeśli chodzi o zawartość antyoksydantów! Posiada wiele prozdrowotnych właściwości.
Dzięki zawartości witaminy A, która jest antyoksydantem, zwalczającym wolne rodniki, ma pozytywny wpływ na wzrok. Poprawia ostrość widzenia więc jeśli jesteś kierowcą lub spędzasz dużo czasu przed komputerem, to wprowadź borówkę do swojego codziennego jadłospisu, a Twoje oczy będą Ci wdzięczne!
Uważa się, że osoby regularnie spożywające ten owoc mają lepszą pamięć, a wszystko dzięki obecności flawonoidów, które usprawniają pracę mózgu. Dodatkowo, obniża poziom złego cholesterolu, tym samym zmniejszając ryzyko rozwoju miażdżycy i innych chorób sercowo-naczyniowych.
Borówka amerykańska jest dobra na problemy z trawieniem, leczy biegunkę oraz reguluje perystaltykę jelit. Jest pomocna również w walce z pasożytami jelitowymi u dzieci. Z kolei, zawarty w niej błonnik, świetnie radzi sobie z usuwaniem z organizmu toksyn oraz szkodliwych produktów przemiany materii.
Zmniejsza apetyt, a w dodatku charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, więc spokojnie mogą po nią sięgać osoby na diecie odchudzającej oraz diabetycy. Dzięki temu, że jest bogata w przeciwutleniacze, witaminy oraz antyoksydanty borówka amerykańska opóźnia proces starzenia się, pomaga w szybszym zregenerowaniu mięśni po treningu, zwalcza infekcje układu moczowego, a również doskonale sprawdza się w profilaktyce antynowotworowej.
Wysoka zawartość witaminy K, może zwiększyć krzepnięcie krwi, dlatego jeśli jesteś osobą, zażywającą leki rozrzedzające krew, to przed wprowadzeniem do swojej diety borówek, porozmawiaj ze swoim lekarzem prowadzącym.
A teraz przejdźmy do najprzyjemniejszej części - czyli zastosowania. Jak wykorzystać nasze liofilizaty?
Użyj ich:
Parametr | Informacja |
Produkt bezglutenowy | TAK |
Produkt wegetariański | TAK |
Produkt wegański | TAK |
GMO | BRAK |
Laktoza | BRAK |
Dodatek cukru | 0% |
Dodatek soli | 0% |
Liofilizacja, to suszenie sublimacyjne, jedna z metod konserwacji produktów spożywczych. Ma ona na celu zmniejszenie wagi oraz objętości produktu, zachowując jednocześnie ich maksymalną wartość odżywczą.
Liofilizacja, jest to proces polegający na usunięciu z zamrożonego produktu wody przez sublimację lodu. Mówiąc prościej, lód od razu przechodzi w parę wodną, pomijając fazę stanu ciekłego. Cały proces przebiega przy udziale niskiej temperatury sięgającej do -50°C oraz obniżonego ciśnienia. Ostatnim etapem jest dosuszanie. Dzięki procesowi liofilizacji dany produkt zachowuje swoją maksymalną wartość odżywczą.
Wysokość temperatury w której przeprowadzany jest proces liofilizacji jest również uzależniony od danego produktu, tak aby zachować odpowiednie wartości odżywcze danego owocu.
Mimo, że samo słowo może nam się wydawać dość skomplikowane i często-gęsto ciężko jest nam je wymówić, to wcale nie jest ono takie straszne. Czy liofilizacja jest zdrowa? Aktualnie, wysuwa się na prowadzenie jeśli chodzi o konserwację produktów spożywczych. Jest to proces, w którym nie stosuje się żadnych konserwantów! Więc sięgając po owoce liofilizowane możemy być pewni, że jest w nich 100% owocu i nic poza tym.
Nasza owoce liofilizowane są pakowane w doypacki, które możemy otwierać i zamykać tyle razy ile nam się zamarzy. :) Należy jednak pamiętać o tym, że aby produkt był świeży i nie tracił swoich wartości odżywczych, trzeba mu zapewnić odpowiednie warunki przechowywania. Więc trzymaj go z dala od gotowania i pieczenia. Dobrze mu będzie w ciemnej szafce kuchennej, gdzie temperatura nie przekracza 25 ̊C, ale najlepszym miejscem będą warunki chłodnicze (ok. 3 ̊C) - w takich warunkach możesz go przechowywać co najmniej 9 miesięcy.
Wartość energetyczna | 1509 Kj/ 359 kcal |
Tłuszcz | 4,95 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,5 g |
Węglowodany | 63,5 g |
- w tym cukry | 37,4 g |
Błonnik | 22,7 g |
Białko | 3,8 g |
Sól | 0,025 g |
Na razie nie dodano żadnej recenzji.