

Specyficzne kody
Polityka Prywatności
Wysyłka 24h - Darmowa dostawa od 99zł
Czas na zwrot towaru 21 dni
Kupując ten produkt możesz zebrać
14
punktów lojalnościowych
.
Twój koszyk będzie zawierał
14
punktów
Punkty możesz wymienić na kod rabatowy
0,28 zł
.
Liofilizowane owoce, to nic innego jak radość z sezonowych owoców przez cały rok! 100% owoców, bez dodatku cukru, konserwantów i wzmacniaczy smaku. Liofilizaty zachowują swój piękny kolor oraz smak, a co najważniejsze w procesie konserwacji poprzez suszenie ze stanu mrożonego, nie tracą swoich wartości odżywczych. Warto również wspomnieć, że dostarczają blisko tyle samo białka, tłuszczy, węglowodanów i składników mineralnych co świeże owoce!
Słysząc “liofilizowane” nasuwają się pewne pytania… Czym jest liofilizacja? Czy jest ona zdrowa? Czy każdy może spożywać liofilizowane owoce i warzywa? Jakie jest ich zastosowanie? Jak je przechowywać?
Jeśli zadałeś sobie chociaż jedno z powyższych pytań, to zapraszam Cię do dalszej lektury.
Nasze liofilizowane brzoskwinie, to 100% owocu, bez dodatku żadnych konserwantów. Ciesz się niesamowitym słodkim smakiem brzoskwini przez cały rok! Dzięki temu, że jest to produkt liofilizowany, masz do niego dostęp kiedy tylko chcesz. Zdrowa przekąska dla dzieci i dorosłych, świetnie nada się na drugie śniadanie lub do pracy.
Brzoskwinia to bomba witaminowa, pełna wartości odżywczych, uważana za jeden z najzdrowszych owoców! Bogata w witaminę A, B3, C, E, K1 oraz fosfor, magnez, potas - potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Składa się w 90% z wody, więc działa moczopędnie, oczyszczając nasz organizm z toksyn i korzystnie wpływając na nasz układ moczowy i nerki. Jest lekkostrawna i zawiera dużo błonnika, który reguluje pracę jelit, wspomaga układ trawienny i przeciwdziała zaparciom.
Brzoskwinie zawierają mało cukru i kalorii, wyjątkiem są tu brzoskwinie suszone, które niestety tego cukru zawierają więcej, doskonałym wyborem będą liofilizowane, w których występują tylko naturalne cukry. Polecane osobom ograniczającym cukier w diecie, mającym problem z nadciśnieniem i zbyt wysokim cholesterolem.
Są doskonałym wyborem dla kobiet w ciąży, ze względu na zawartość kwasu foliowego, który pozytywnie wpływa nie tylko na zdrowie matki, ale również prawidłowy rozwój dziecka. Potas natomiast pomaga w zwalczaniu zmęczenia, zawrotów głowy oraz skurczy.
Posiadają niski indeks glikemiczny (35), dlatego spokojnie mogą być spożywane również przez diabetyków.
A teraz przejdźmy do najprzyjemniejszej części - czyli zastosowania. Jak wykorzystać nasze liofilizaty?
Użyj ich:
Parametr | Informacja |
Produkt bezglutenowy | TAK |
Produkt wegetariański | TAK |
Produkt wegański | TAK |
GMO | BRAK |
Laktoza | BRAK |
Dodatek cukru | 0% |
Dodatek soli | 0% |
Liofilizacja, to suszenie sublimacyjne, jedna z metod konserwacji produktów spożywczych. Ma ona na celu zmniejszenie wagi oraz objętości produktu, zachowując jednocześnie ich maksymalną wartość odżywczą.
Liofilizacja, jest to proces polegający na usunięciu z zamrożonego produktu wody przez sublimację lodu. Mówiąc prościej, lód od razu przechodzi w parę wodną, pomijając fazę stanu ciekłego. Cały proces przebiega przy udziale niskiej temperatury sięgającej do -50°C oraz obniżonego ciśnienia. Dzięki procesowi liofilizacji dany produkt zachowuje swoją maksymalną wartość odżywczą.
Wysokość temperatury w której przeprowadzany jest proces liofilizacji jest również uzależniony od danego produktu, tak aby zachować odpowiednie wartości odżywcze danego owocu.
Mimo, że samo słowo może nam się wydawać dość skomplikowane i często-gęsto ciężko jest nam je wymówić, to wcale nie jest ono takie straszne. Czy liofilizacja jest zdrowa? Aktualnie, wysuwa się na prowadzenie jeśli chodzi o konserwację produktów spożywczych. Jest to proces, w którym nie stosuje się żadnych konserwantów! Więc sięgając po owoce liofilizowane możemy być pewni, że jest w nich 100% owocu i nic poza tym.
Nasza owoce liofilizowane są pakowane w doypacki, które możemy otwierać i zamykać tyle razy ile nam się zamarzy. :) Należy jednak pamiętać o tym, że aby produkt był świeży i nie tracił swoich wartości odżywczych, trzeba mu zapewnić odpowiednie warunki przechowywania. Więc trzymaj go z dala od gotowania i pieczenia. Dobrze mu będzie w ciemnej szafce kuchennej, gdzie temperatura nie przekracza
25 ̊C, ale najlepszym miejscem będą warunki chłodnicze (ok. 3 ̊C) - w takich warunkach możesz go przechowywać co najmniej 9 miesięcy.
Wartość energetyczna | 1360 Kj/ 325 kcal |
Tłuszcz | 0,84 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | <0,1 g |
Węglowodany | 67,9 g |
- w tym cukry | 61,06 g |
Błonnik | 14,66 g |
Białko | 5,8 g |
Sól | <0,01 g |
Moje ulubione owoce liofilizowane, tak pyszne że nie można przestać jeść:)
Rewelacja.
Fajne, zdrowe i mega dobre.