JEŻYNA LIOFILIZOWANA 100% GRYS
✔️ Bez dodatku cukru, bez konserwantów
✔️ Idealny do wypieków
Polityka Prywatności
Wysyłka 24h - Darmowa dostawa od 99zł
Czas na zwrot towaru 21 dni
Kupując ten produkt możesz zebrać
32
punktów lojalnościowych
.
Twój koszyk będzie zawierał
32
punktów
Punkty możesz wymienić na kod rabatowy
0,64 zł
.
Jeżyna liofilizowana GRYS 100%
Liofilizowane owoce, to nic innego jak radość z sezonowych owoców przez cały rok! 100% owoców, bez dodatku cukru, konserwantów i wzmacniaczy smaku. Liofilizaty zachowują swój piękny kolor oraz smak, a co najważniejsze w procesie konserwacji poprzez suszenie ze stanu mrożonego, nie tracą swoich wartości odżywczych. Warto również wspomnieć, że dostarczają blisko tyle samo białka, tłuszczy, węglowodanów i składników mineralnych co świeże owoce!
Słysząc “liofilizowane” nasuwają się pewne pytania… Czym jest liofilizacja? Czy jest ona zdrowa? Czy każdy może spożywać liofilizowane owoce i warzywa? Jakie jest ich zastosowanie? Jak je przechowywać?
Jeśli zadałeś sobie chociaż jedno z powyższych pytań, to zapraszam Cię do dalszej lektury.
Nasza liofilizowana jeżyna grys, to nic innego jak sto procent owocu, bez zbędnych dodatków, a przede wszystkim bez konserwantów. Teraz możesz cieszyć się smakiem i zapachem tego owocu przez cały rok! Jeżyna, ma wiele prozdrowotnych właściwości, dlatego nie zwlekaj tylko już dziś wprowadź ją do swojego codziennego jadłospisu. Orzeźwi i nada promyk słońce każdej Twojej potrawie. Możesz śmiało zaczynać z nią dzień, dodając do ulubionych musli, owsianki czy koktajlu.
Właściwości liofilizowanej jeżyny
Jeżyna kryje w sobie wiele właściwości prozdrowotnych. Jest dobrym źródłem witaminy B1, B2, C, E, K, karotenu oraz składników mineralnych takich jak potas, wapń, mangan, miedź, sód, fosfor, żelazo.
Ten ciemnofioletowy owoc jest bogactwem błonnika, który utrzymuje nasz układ trawienny w dobrej formie, pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi. Ogranicza wchłanianie niezdrowych tłuszczów, zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca.
Dodatkowo, przyspiesza przemianę materii oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, dzięki czemu bez obaw można po nią sięgać na diecie. Warto dodać, że w 100g tego owocu, blisko 30g stanowi właśnie błonnik!
Ze względu na witaminę C oraz kwas elagowy, znany z właściwości przeciwwirusowych, jeżyna zalecana jest przy przeziębieniach oraz przy bólach górnych dróg oddechowych. Profilaktycznie można ją zajadać w okresie jesienno-zimowym, gdy odporność spada.
Chroni nasze oczy i zapobiega degeneracji plamki żółtej, dzięki luteinie. Wysoka zawartość żelaza w jeżynie jest korzystna szczególnie dla osób zmagających się z anemią, kobiet ciężarnych, wegetarian oraz dzieci. Zaleca się jej spożywanie osobom z chorobami serca oraz podwyższonym ciśnieniem tętniczym.
Uważa się, że jeżyny mogą również łagodzić objawy PMS oraz menopauzy, między innymi uciążliwe napady gorąca. Wszystko za sprawą fitoestrogenów, które zawierają, a które w organizmie ludzkim działają podobnie jak żeńskie hormony.
Zastosowanie liofilizowanej jeżyny
A teraz najlepsze i najważniejsze - czyli zastosowanie. Jak wykorzystać nasze grys z liofilizowanej jeżyny? Możesz użyć:
- jako dodatek do owsianki, jaglanki, musli
- do kaszek dla maluszków
- do smoothie i koktajli dla sportowców
- do jogurtu naturalnego aby podkręcić jego smak
- do naleśników i gofrów
- do wypieków cukierniczych, jako dodatek lub dekorację
- do wafli ryżowych na śniadanie z ulubionym masłem orzechowym :)
- do budyniu, kisielu, galaretki
- do kompotu lub zupy owocowej
Parametr | Informacja |
Produkt bezglutenowy | TAK |
Produkt wegetariański | TAK |
Produkt wegański | TAK |
GMO | BRAK |
Laktoza | BRAK |
Dodatek cukru | 0% |
Dodatek soli | 0% |
Czym jest liofilizacja?
Liofilizacja to suszenie sublimacyjne, jedna z metod konserwacji produktów spożywczych. Ma ona na celu zmniejszenie wagi oraz objętości produktu, zachowując jednocześnie ich maksymalną wartość odżywczą.
Liofilizacja, jest to proces polegający na usunięciu z zamrożonego produktu wody przez sublimację lodu. Mówiąc prościej, lód od razu przechodzi w parę wodną, pomijając fazę stanu ciekłego. Cały proces przebiega przy udziale niskiej temperatury sięgającej do -50°C oraz obniżonego ciśnienia. Ostatnim etapem jest dosuszanie. Dzięki procesowi liofilizacji dany produkt zachowuje swoją maksymalną wartość odżywczą.
Wysokość temperatury w której przeprowadzany jest proces liofilizacji jest również uzależniony od danego produktu, tak aby zachować odpowiednie wartości odżywcze danego owocu.
Czy liofilizacja jest zdrowa?
Mimo, że samo słowo może nam się wydawać dość skomplikowane i często-gęsto ciężko jest nam je wymówić, to wcale nie jest ono takie straszne. Czy liofilizacja jest zdrowa? Aktualnie, wysuwa się na prowadzenie jeśli chodzi o konserwację produktów spożywczych. Jest to proces, w którym nie stosuje się żadnych konserwantów! Więc sięgając po owoce liofilizowane możemy być pewni, że jest w nich 100% owocu i nic poza tym.
Jak przechowywać owoce liofilizowane?
Nasza owoce liofilizowane są pakowane w doypacki, które możemy otwierać i zamykać tyle razy ile nam się zamarzy. :) Należy jednak pamiętać o tym, że aby produkt był świeży i nie tracił swoich wartości odżywczych, trzeba mu zapewnić odpowiednie warunki przechowywania. Więc trzymaj go z dala od gotowania i pieczenia. Dobrze mu będzie w ciemnej szafce kuchennej, gdzie temperatura nie przekracza
25 ̊C, ale najlepszym miejscem będą warunki chłodnicze (ok. 3 ̊C) - w takich warunkach możesz go przechowywać co najmniej 9 miesięcy.
barwa: od ciemnoróżowych do ciemnofioletowych owoców
Informacje dodatkowe: Produkt jest w pełni bezglutenowy
Wartość odżywcza produktu w 100 g:
Wartość energetyczna | 1383 Kj/ 330 kcal |
Tłuszcz | 2,6 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,5 g |
Węglowodany | 56,7 g |
- w tym cukry | 40,2 g |
Błonnik | 29,5 g |
Białko | 5,1 g |
Sól | <0,03 g |
Producent: HiFOOD, Modrzewiowa 5, 36-100 Kolbuszowa
Komentarze
Na razie nie dodano żadnej recenzji.