

Specyficzne kody
Polityka Prywatności
Wysyłka 24h - Darmowa dostawa od 99zł
Czas na zwrot towaru 21 dni
Kupując ten produkt możesz zebrać
12
punktów lojalnościowych
.
Twój koszyk będzie zawierał
12
punktów
Punkty możesz wymienić na kod rabatowy
0,24 zł
.
Siemię lniane, to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Nasiona lnu zwyczajnego kryją w sobie wiele wartościowych dla organizmu składników odżywczych. Zawierają witaminę B6, E, K, tiaminę, ryboflawinę, niacynę i kwas foliowy oraz cenne minerały takie jak żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Warto wprowadzić je do swojego jadłospisu.
Znane wszystkim ze swoich właściwości pobudzających i poprawiających pracę jelit, a wszystko dzięki zawartości obu rodzajów błonnika, czyli błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego.
Błonnik rozpuszczalny przyczynia się do wydłużenia uczucia sytości. Z kolei błonnik nierozpuszczalny odpowiada za zatrzymywanie wody, co zwiększa aktywność perystaltyczną jelit i przyspiesza pasaż treści pokarmowej, równocześnie wspierając równowagę flory bakteryjnej w jelitach.
Ale to tylko jedna z głównych zalet tych małych złotych nasion, bo powodów dla których warto po nie sięgać jest znacznie więcej. Pozytywnie wpływają na układ krwionośny, obniżając poziom “złego” cholesterolu LDL, regulują ciśnienie tętnicze, a do tego mają dobry wpływ na układ nerwowy. Uważa się, że mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na choroby neurodegeneracyjne (m.in. Alzheimera).
Wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe. Pomocne przy problemach hormonalnych, ograniczają ryzyko wystąpienia zmian nowotworowych na jajnikach i piersiach.
Poprawiają nastrój, pomagają leczyć refluks, łagodzą kaszel i bóle gardła, nawilżając je. Dzięki zawartości lignanów zmniejsza glikemię w cukrzycy typu 2. A dodatkowo, uważa się, że regularne spożywanie siemienia lnianego hamuje osteoporozę, dzięki zwiększeniu w diecie ilości lignanów.
Te złote nasiona polecane są również osobom zmagającym się z nadwagą i otyłością, ponieważ pomagają zrzucić zbędne kilogramy.
Jak wykorzystać siemię lniane w kuchni?
- jako dodatek do surówek, sałatek
- do koktajli warzywnych, owocowych
- jako składnik domowego chleba
- domowy napar osłaniający błonę śluzową przewodu pokarmowego: 1-2 łyżeczki zmielonego siemienia zalać gorącą wodą
Wartość energetyczna | 2231 Kj/ 533 kcal |
Tłuszcz | 42 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 3,7 g |
Węglowodany | 29 g |
- w tym cukry | 1,6 g |
Błonnik | 27 g |
Białko | 18 g |
Sól | 0,01 g |
O smaku się nie wypowiem bo raczej nie czuć go aż tak bardzo, aczkolwiek dodaję je bardzo często do dań i zauważyłem różnicę w uczuciu sytości które występuję po zjedzeniu. W momencie w którym ten produkt stał się elementem mojej diety zdecydowanie bardziej się najadam.
Kupiłem większe opakownie 500g, a dzięki praktycznemu zamykaniu sięmię długo zachowuje świeżość. Mogę polecić!
Dosypuję do granoli, posypuję domowe bułki albo delikatnie prażę na suchej patelni i dodaję do pasty twarogowej. Produkt dobrej jakości i zapakowany jak na prezent ;-) Polecam!