ANANAS - WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE

ANANAS - WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE

Znany już od dawna w medycynie niekonwencjonalnej, znajduje uznanie również u współczesnych lekarzy, ze względu na swoje właściwości. Ananas, to drugi zaraz po bananie, najczęściej spożywany egzotyczny owoc. Jego nazwa wywodzi się od słowa “nana”, które oznacza “coś smacznego i pachnącego”. To bomba witaminowa, pełna wartościowych minerałów. Dlaczego powinien znaleźć się w naszej diecie? Zapraszamy do przeczytania artykułu.

Czy wiesz jak rośnie ananas? Nie rośnie na drzewie czy palmie, rośnie bliżej ziemi. Wyrasta i dojrzewa na grubej łodydze, która rośnie na około 1-1,5 m wysokości. Z łodygi poza owocem wyrastają długie spiczaste liście. Ananas posiada także kwiaty, które są koloru fioletowego. Dojrzały, waży około 1-2 kg, zdarzają się okazy, które ważą około 5kg. 

Ananas ma owalny kształt i zakończony jest charakterystycznym pióropuszem liści. Z zewnątrz ma grubą skórę w kolorze zielono-brązowym. W środku znajduje się włóknisty miąższ, najczęściej w żółtym kolorze. Wyjątkowy smak zawdzięczamy głównie enzymowi - bromelainie. To ona sprawia, że jedząc ananasa mamy delikatne uczucie cierpnięcia języka.

ananas bogactwo witaminy C ananas liofilizowany

Ananas do Europy przywędrował za sprawą Kolumba, był wtedy doceniany w zamożnych kręgach. W Polsce największą popularnością cieszą się ananasy w żółtym kolorze, im bardziej żółty odcień tym owoc będzie słodszy. Jednak odmian tego owocu jest kilka: Smooth Cayenne (najbardziej znana), Queen, Abacaxi, Spanish, Pernambuco.

Różnią się smakiem oraz barwą, w zależności od odmiany mogą być żółte, zielone, brązowe, czerwone, fioletowe czy nawet czarne. Warto wspomnieć, że niedojrzały ananas może być trujący, wywołuje objawy podrażnienia gardła oraz może działać przeczyszczająco. 

Owoce te uprawia się w Południowej Ameryce. Sezon na nie przypada od marca do czerwca. Jednak przy dzisiejszych nowoczesnych metodach transportu możemy je kupić przez cały rok. Takie ananasy niestety tracą część swoich właściwości, poprzez zbyt wczesne zbiory i dojrzewanie podczas transportu.

Właściwości ananasa

Wykorzystywane w medycynie niekonwencjonalnej już od dawna, dzięki swoim cennym właściwościom. Ananas, to skarbnica witaminy C - jedna porcja zapewni nam już 130% zalecanej dziennej dawki. Znajdziemy w nim również wartościowe minerały, tj: potas, magnez, mangan, wapń i enzym bromelainę. Enzym ten posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe oraz przeciwbólowe. Wspomaga nasz układ odpornościowy, trawienny oraz kostny.


ananas-suszony-organiczny-bio-hifood-sklep

Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, który bierze udział w walce z wolnymi rodnikami. Działa leczniczo i wspomagająco przy infekcjach wirusowych i bakteryjnych. 

Warto dostarczać ją w naturalny sposób, właśnie z produktów, które są w nią bogate - tak jak jest w przypadku ananasa. Witamina C, ważna dla całego naszego organizmu, bierze udział w syntezie kolagenu, który nie tylko jest potrzebny naszej skórze, ale również naszym narządom wewnętrznym do prawidłowego funkcjonowania


Magnez zawarty w ananasie działa przeciwko wolnym rodnikom zmniejszając stres oksydacyjny. Przyczynia się do rozkładu biotyny czy tiamin oraz wpływa na lepszą syntezę kwasów tłuszczowych. A dodatkowo, wykazuje działanie przeciwskurczowe. W tym owocu znajdziemy także potas, który usprawnia nasza gospodarkę elektrolitową wspierając prace mięśni i serca oraz reguluje ciśnienie krwi.


Mangan obecny w ananasie zapewnia nam już 70% dziennego zapotrzebowania na ten minerał. Bierze udział w walce z wolnymi rodnikami, wspiera przyswajanie wapnia, co jest korzystne dla naszego układu kostnego. Połączenie tych dwóch minerałów regeneruje nasze kości i wspiera proces ich wzrostu.

Warto wspomnieć o tiaminie, która wpływa na nasz układ nerwowy, zwłaszcza przy zwiększonym stresie. Wspomaga również układ sercowo-naczyniowy.

Infografika wlasciwosci ananasa, ananas liofilizowany


Ananas a układ odpornościowy

Dzięki dużej zawartości witaminy C oraz bromelainy, wzmacnia nasz układ odpornościowy, ma działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Ananas może łagodzić dolegliwości, takie jak bóle gardła, kaszel czy nawet zapalenie oskrzeli. Zaleca się płukanie gardła świeżym sokiem z ananasa, ponieważ zawarta w nim bromelaina zmniejsza gęstość śluzu i flegmy, która odkłada się w górnych drogach oddechowych i zatokach.

Ananas a nasz wzrok 

W ananasie znajdziemy beta-karoten, który wpływa korzystnie na nasz wzrok. Działa ochronnie na strukturę plamki żółtej. Uszkodzenia na tej strukturze są jedną z głównych przyczyn problemów ze wzrokiem.


Ananas a układ trawienny

Duża zawartość błonnika wpływa dobroczynnie na przemianę materii oraz daje nam długotrwałe uczucie sytości. Ananas jest owocem mało kalorycznym, który pobudza perystaltykę jelit i wydzielanie soków żołądkowych. Wszystko to przyczynia się do poprawy naszego metabolizmu, a w efekcie może również pomóc w pozbyciu się zbędnych kilogramów

Wspomniana wcześniej bromelaina dobroczynnie wpływa na układ trawienny. Enzym ten pomaga chronić przed niepożądanymi problemami układu trawienia, takimi jak biegunka, wzdęcia, zaparcia, a nawet zespołem jelita drażliwego. Uważa się, że spożywanie jednego plastra świeżego ananasa przed posiłkiem może ułatwić jego trawienie.


Ananas zastosowanie HiFOOD


Ananas a układ kostny, układ mięśniowy i stawy

Wysoka zawartość manganu, żelaza i wapnia, które są istotnymi składnikami budulcowymi naszych kości, wspomagają ich regenerację oraz wzrost. Już jedna porcja ananasa dostarczy do naszego organizmu ponad 70% dziennego zapotrzebowania na mangan. Pierwiastek ten ułatwia przyswajanie wapnia, żelazo za to zapobiega łamliwości kości, dzięki czemu możemy uniknąć osteoporozy. 


Jak już wspominaliśmy wcześniej, ananas wykazuje działanie przeciwzapalne, może zmniejszać stany zapalne w stawach oraz tkankach mięśniowych. Stosowany również w takich dolegliwościach jak artretyzm, jego właściwości ułatwiają usuwanie kwasu moczowego z organizmu, co zmniejsza dyskomfort w przypadku schorzeń stawów. 


Ananas a układ krwionośny

Za sprawą bromelainy, która wykazuje właściwości przeciwzakrzepowe, zapobiega sklejaniu się płytek krwi. Zapewnia, że w naszej krwi nie powstają zakrzepy oraz wpływa korzystnie na ciśnienie krwi. Dzięki czemu możemy uniknąć miażdżycy, zawału serca czy udaru mózgu.


suszony-ananas-bez-cukru-hifood-sklep

Ananas a cukrzyca

W ananasie znajdziemy sporo cukrów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi (IG59). Diabetycy powinni spożywać ten owoc w ograniczonych ilościach i wybierać głównie ten świeży lub liofilizowany. Powinni ograniczać do minimum, ten z zalewy lub suszony, w którym znajduje się dużo więcej cukru. 


Ananas a ciąża

Wspominaliśmy, że niedojrzały ananas może stanowić zagrożenie, dlatego tym bardziej powinny uważać na niego kobiety w ciąży, ponieważ może on przyspieszyć poród lub nawet wywołać poronienie. Zawarty w nim enzym bromelaina, która ma szereg pozytywnych właściwości, może nadmiernie stymulować szyjkę macicy. Są to jedynie ostrzeżenia, nie pokryte dowodami naukowymi. 

Pamiętajmy o tym, że wszystko jest dobre w umiarze dla naszego organizmu. Kobiety ciężarne powinny mieć urozmaiconą dietę więc nie powinny wykluczać ananasa ze swojego jadłospisu.


Ananas dla mężczyzn

Ananas, to bogactwo witamin, które korzystnie wpływają na poprawę krążenia krwi. Rozszerzone naczynia krwionośne bezpośrednio wpływają na poprawę potencji i stymulują popęd płciowy. A wspomniana bromelaina działa pozytywnie na erekcję. 


Zbawienny wpływ na układ hormonalny mężczyzn mają również zawarte w ananasie magnez, miedź oraz żelazo. Nie bez powodu ten egzotyczny owoc, uznawany jest za afrodyzjak. Regularne spożywanie tego owocu sprawia, że smakujemy lepiej ;)

wlasciwosci ananasa, korzyscie zdrowotne HiFOOD ananas liofilizowany

Czy wiesz, że?

  • Ananas nie jest owocem z botanicznego punktu widzenia, jest mnogością jagód, które uformowały się po scaleniu się kwiatów na kłosie. Każde wybrzuszenie tzw. oczko - jest jagodą.

  • Jeśli ananas zostanie zapylony przez kolibra, wówczas w owocu rozwiną się małe i twarde nasionka.

  • Ananas jest nazywany owocem z grzywką.

  • Enzym bromelainy wykorzystywany jest w przemyśle np. do garbowania skóry, przy kruszeniu mięsa czy stabilizowaniu farb lateksowych.

  • Z liści niektórych odmian ekstrahuje się włókna do produkcji lin, siatek, koszy, ale również do drobnego papieru i tkanin.

  • Jak sprawdzić czy ananas jest dojrzały? Należy wyciągnąć środkowy liść, jeśli zrobimy to bez wysiłku to jest on idealny do jedzenia.

  • Przyśpiesza gojenie się ran i urazów.

  • Bromelaina zawarta w ananasie przyśpiesza wchłanianie się leków, może potęgować działanie antybiotyków. Należy unikać jego spożywanie podczas przyjmowania leków.

  • Ananasy wykorzystywane są w kosmetyce do peelingów enzymatycznych, w kremach na przebarwienia oraz w produktach antycellulitowych.

  • Czy wiesz, że możesz wyhodować ananasa w domu w doniczce? Potrzebujesz górnej części ananasa bez liści. Sadzonkę należy umieścić w doniczce z ziemią, w nasłonecznionym miejscu oraz delikatnie podlewać.


Od kiedy możemy wprowadzić ananasa do diety?

Ananasa możemy wprowadzić do jadłospisu najmłodszych już po ukończeniu 6 miesiąca życia. Musimy jednak pamiętać, że jest to owoc należący do rodziny cytrusów, które mogą uczulać. Możemy wprowadzić go jako mus lub w postaci koktajlu.

Jak możemy wykorzystać ananasa w kuchni?

Jego wyjątkowy egzotyczny smak oraz zapach może przenieść nas myślami w dalekie tropikalne miejsca. Jest idealny do spożywania go jako samodzielną przekąskę. 

Dodany do koktajlu, napoju, deseru, czy mięsa nada im niepowtarzalny smak. Warto wykorzystywać go w jak najmniej przetworzonej formie, najlepiej unikać tego w zalewie cukrowej. 


ananas liofilizowany 25g 50g 100g HiFOOD bez cukru, bez konserwantow

Jest wiele różnych form konserwowania, jednak uważa się, że w procesie liofilizacji zachowuje on najwięcej właściwości. Owoc liofilizowany zachowuje swój kolor, smak, zapach, a co najważniejsze nie zawiera konserwantów, dodatku cukru oraz ulepszaczy smaku. Dodatkowo możemy się nim cieszyć cały rok! 


Liofilizowanego ananasa możemy dodać do sałatki, porannej owsianki, jogurtu, koktajlu, smoothie, a nawet kompotu. Ananas po dodaniu do mięsa nadaje mu kruchości. Ma wiele zastosowań w kuchni azjatyckiej, chińskiej czy hinduskiej. Liofilizat po zetknięciu się z wodą wraca do swojej pierwotnej formy. Pamiętajmy, że w procesie liofilizacji zabierana jest tylko woda. 


W naszym sklepie kupisz liofilizowanego ananasa w różnych gramaturach oraz suszonego ananasa  organicznego.


ananas-liofilizowany-suszony-bez-cukru-bez-konserwantow-HiFOOD

Wszystkie komentarze

Zostaw odpowiedź