BABECZKI Z KREMEM PISTACJOWYM I LIOFILIZOWANYMI MALINAMI
Króliczek Wielkanocny już jedną nogą w ogrodzie, a u nas na blog wlatuje przepis na obłędne ciasteczka! Połączenie kruchego ciasta, puszystego kremu pistacjowego, a wszystko podkręcone chrupiącą, lekko kwaśną, liofilizowaną maliną! Nieboooo w gębie! Koniecznie wypróbuj.. nie pożałujesz :)
Przepis na Babeczki z kremem pistacjowym i liofilizowanymi malinami
Czego potrzebujesz?
Na ciasto (ok.50 sztuk małych babeczek):
• 300g mąki pszennej
• 150g masła
• 80g cukru pudru
• 3 żółtka
• Odrobinę proszku do pieczenia, na koniec łyżeczki
Na krem:
• 250g serka mascarpone
• 200ml śmietanki 36%
• 80g naturalnego masła orzechowego z pistacji (bez soli) HiFOOD
• 2-3 łyżki cukru pudru
• Liofilizowane maliny HiFOOD
WYKONANIE:
Ciasto:
1. Żółtka i cukier puder dobrze rozetrzeć trzepaczką.
2. Mąkę, proszek do pieczenia i masło posiekać nożem, dodać roztrzepane żółtka z cukrem i dobrze wyrobić ciasto.
3. Wstawić na ok. 30 min do lodówki.
4. Foremki na babeczki najlepiej posmarować rozpuszczonym masłem.
5. Ciasto rozwałkować na ok 3-4mm, rozłożyć na przygotowane foremki, docisnąć i wykrojonym ciastem dokładnie wylepić każdą foremkę.
6. Piec w 180° C ok. 12 minut.
Krem:
1. Mascarpone, śmietankę, masło pistacjowy i cukier umieszczamy w misie i ubijamy na jednolitą, sztywna masę.
2. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy babeczki.
3. Posypujemy liofilizowanymi malinami.
Wszystkie komentarze