BORÓWKA AMERYKAŃSKA - WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE - LIOFILIZOWANE OWOCE

BORÓWKA AMERYKAŃSKA - WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE - LIOFILIZOWANE OWOCE

Dbając o naszą dietę - dbamy o nasze zdrowie. Kluczem do sukcesu jest wybór produktów, które mają korzystny wpływ na nasz organizm. Jednym z takich produktów są owoce, które mają wiele wartościowych składników odżywczych. 


Borówki amerykańskie zdrowe z natury

Dostępność owoców nie jest już problemem, w sklepach mamy bogaty wybór owoców z całego świata. Możemy je kupić świeże, mrożone, suszone, a teraz coraz częściej w formie liofilizatów. Ten proces przechowywania nie jest nowy, jednak coraz bardziej popularny. Dzięki niemu możemy wydłużyć czas przechowywania, nie tracąc przy tym swoich właściwości.

Pierwszym owocem, który chcemy Wam przybliżyć jest borówka amerykańska. Owoc ten ma wiele walorów smakowych jak i zdrowotnych, a jako owoc liofilizowany zyskuje jeszcze więcej!

Borówka wysoka zwana amerykańską pochodzi z Ameryki Północnej, stamtąd właśnie pochodzą najsmaczniejsze odmiany tego gatunku. Hoduje się je również w Japonii czy w Nowej Zelandii oraz w państwach europejskich np. Holandia czy Wielka Brytania. W Polsce również uprawia się ten owoc, jesteśmy jednym z największych jej producentów.


Borówka amerykańska - jakie ma wartości odżywcze?

Owoc borówki, to ogromne bogactwo smakowe oraz składników odżywczych. Posiada skórkę o pięknym fioletowym kolorze, któremu trudno się oprzeć. W małym okrągłym owocu znajdziemy wiele cennych witamin tj. wit K, która bierze udział w krzepnięciu krwi oraz w mineralizacji kośćca.

Witamina C, czyli kwas askorbinowy, witaminy A i E, które są przeciwutleniaczami ważnymi dla zdrowia i kondycji naszej skóry oraz funkcji odpornościowych. To one neutralizują wolne rodniki, czyli przeciwdziałają procesom starzenia się skóry. Zawierają również wit. B1, B2, B6, B9, D i PP, potas, wapń, sód, magnez, fosfor, żelazo, miedź, cynk, magnez, błonnik. 


Dlaczego borówka amerykańska jest zdrowa?

Udowodniono, że borówki korzystnie oddziaływujące na nasze zdrowie, dzięki związkom aktywnym w nich zawartych. 

Pierwszym związkiem, o którym warto wspomnieć są przeciwutleniacze. Ich zadaniem jest chronić nasze komórki przed procesami starzenia się skóry. W borówkach głównymi związkami przeciwutleniaczy są te z rodziny polifenoli zwanych flawonoidami. Znajdziemy w nich bogactwo antocyjanów, to one nadają tym owocom charakterystyczny kolor. 

Są odpowiedzialne m.in. za zmniejszenie ryzyka chorób serca oraz wiele innych korzystnych dla nas efektów zdrowotnych. Kolejnym przeciwutleniaczem z tej grupy to kwercetyna, która wykazuje działanie obniżające ciśnienie tętnicze krwi, działa ochronnie na nasz układ sercowo-naczyniowy.

Wysoka zawartość przeciwutleniaczy spowalnia procesy starzenia się naszych komórek, zmniejsza uszkodzenia na niciach DNA, aby nie powstawały nieprawidłowości w komórkach, które mogą przyczynić się do rozwoju nowotworów.

Borówki wykazują działanie przeciwmiażdżycowe. Badania wykazały, że spożywanie borówek przeciwdziała nadmiernemu utlenianiu złego cholesterolu, czyli chronią nasz układ krwionośny przed zmianami miażdżycowymi. Wpływ mają na ten proces wspomniane wcześniej przeciwutleniacze. Jedząc regularnie  borówki wpłyniemy dobroczynnie na nasze ciśnienie tętnicze krwi. Spożywanie borówek zalecane się osobom z wysokim ciśnieniem, ponieważ pozytywnie wpływają na układ krążenia, dzięki czemu mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca, np. zawału. 


Kolejną zaletą ich spożywania jest zbawczy wpływ na nasz mózg. Pomogą nam w utrzymaniu prawidłowych funkcji mózgu i poprawić naszą pamięć. Mają na to wpływ oczywiście przeciwutleniacze, które zwalniają procesy starzenia się komórek, również tych mózgowych. Spowalniając procesy starzenia się neuronów poprawia się przepływ sygnałów międzykomórkowych. 

Zwiększają nasze procesy poznawcze oraz sprawność umysłową. Wpływa korzystnie na funkcje obszarów płata czołowego mózgu, czyli tego, który jest odpowiedzialny za inteligencję i zdolność abstrakcyjnego myślenia. Możemy dzięki temu zapobiec oraz spowolnić rozwój różnych chorób tj. Alzheimer.

W borówkach jest niewielka ilość cukru w 150g jest 15g cukru, czyli niewiele w porównaniu z innymi owocami. Owoc borówki działa przeciwcukrzycowo zawarte w nich wspomniane wcześniej antocyjany, wpływają na wrażliwość tkanek na insulinę i metabolizm glukozy. Jest to ważny proces, który może zapobiec problemom zdrowotnym tj. cukrzycy typu 2 oraz zespołu metabolicznego, które są obecnie dwoma największymi problemami zdrowotnymi na świecie.

Wspomogą w przyspieszeniu regeneracji mięśni. Regularnie ćwicząc nasze mięśnie są poddawane ciężkiemu wysiłkowi. Aby je zregenerować musimy dbać o dobrą dietę z wysoką zawartością potrzebnych składników, które pomogą je odbudować. Wprowadzając borówki do naszej diety wspomożemy regenerację, zmniejszymy ból oraz zwiększymy wydajność, na poziomie molekularnym, czyli pomagając cząsteczkom i białkom w odbudowie.
 
Dbając o naszą sylwetkę wprowadzamy owoce niskokaloryczne, a borówki właśnie do nich należą. Owoce są doskonałe w diecie redukcyjnej oraz dla osób z insulinoopornościa. Posiadają niskie IG, 100g to tylko 60 kcal. Błonnik zawarty w borówkach wspomoże nasz metabolizm. Również dzięki temu, że pobudza nasz układ trawienny może nam pomóc przy zaparciach. Dzięki temu możemy się nimi zajadać bez wahania :)



Borówka - dla kogo ten owoc?


Możemy go wprowadzić do diety już od 7 miesiąca życia. Jest doskonały dla osób w każdym wieku - dla dzieci, ponieważ wspiera mózg, dla osób dorosłych zapobiegając procesom starzenia się, dla osób z cukrzycą, z problemami układu krwionośnego, dla chorych z zespołem metabolicznym, z insulinoopornością oraz dla osób starszych aby wspierać ich wzrok i pamięć.

Podsumowując borówka amerykańska jest “super owocem”, który powinien znajdować się w naszej diecie. Jej właściwości zdrowotne, m.in. dzięki licznej zawartości flawonoidów oraz witamin mają dla naszego organizmu ogromny wpływ. Wspierając naszą pracę mózgu, pamięć, odbudowują połączenia komórkowe, spowalniają procesy starzenia, obniżają ciśnienie krwi, zapobiega chorobom serca, wspomagają wzrok, pracę jelit, zapobiegają cukrzycy i otyłości. 

Owoc borówki jest niezwykle smaczny nie tylko na surowo, ale również w postaci mrożonej, w postaci soków, dżemów czy przecierów. Ostatnio dużym zainteresowaniem cieszą się w formie liofilizatów

Liofilizacja to metoda tzw. “suszenie mrozem”, dzięki tej metodzie pozbywamy owoc wody, ale zostają wszystkie pozostałe składniki, które w dalszym ciągu zapewniają nam bombę witaminową. Obecnie, ta metoda uważana jest za najlepsza, ponieważ dzięki niej przedłużamy w naturalny sposób termin przydatności. Dzięki temu sezonowe owoce możemy mieć przez cały rok zachowując przy tym nie tylko smak, ale również aromat i barwę.

Spokojnie mogą konkurować ze słodyczami, ponieważ posiadają intensywny, owocowy smak jednak z tą samą zawartością cukru co owoc świeży. Są zbierane w szczycie sezonu, jako najbardziej dojrzały owoc. Dzięki liofilizacji zyskują niesamowicie chrupiącą strukturę, która idealnie nadaje się na zdrową i pełną witamin przekąskę.

Wprowadzając ją do naszej diety w takiej formie możemy urozmaicić nasze potrawy, nie tylko smakiem, ale również kolorem, zabarwią nam w naturalny sposób nasze danie, co może być zachęcające zwłaszcza dla dzieci. Fantastycznie nadaje się do owsianek, jaglanek, koktajli, smoothie, jako dodatek do jogurtów, deserów, kisielu, placków, herbaty, mięsa, sosów, do batonów energetycznych, jako przekąska czy ozdoba do drinków. Są również doskonałym rozwiązaniem podczas podróży ponieważ nie zajmują dużo miejsca i są lekkie.

Wszystkie komentarze

Zostaw odpowiedź