BRZOSKWINIA - WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE

BRZOSKWINIA - WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE

Te słoneczne owoce o słodkim zapachu, kojarzącym się z latem przez Rzymian były nazywane “perskim jabłkiem”. Odgrywały ważną rolę w chińskich legendach. Traktowano je jako owoce czystości i prawdy, posiadające magiczne moce - symbol życia.

Okrągłe, słodkie, soczyste o pięknej słonecznej barwie. Owoc kojarzący się z pełnią lata, który kusi zapachem i smakiem. Brzoskwinia jest owocem bogatym w cenne witaminy i minerały. Dlaczego warto je jeść?

Brzoskwinia wlasciwosci zdrowotne


Co to za roślina?

Brzoskwinie rosną na niewielkich drzewkach owocowych pochodzących z Chin. Owocują pomiędzy majem a sierpniem, w zależności od odmiany mogą się różnić kolorem i rozmiarem oraz kształtem. Obecnie uprawiane są w Azji Środkowej, Ameryce, krajach Zakaukazia oraz Euroazji. Uprawiane również w Polsce, jednak ze względu na klimat nie jest to łatwe. Regiony, które sprzyjają ich uprawie to południowo i środkowo-zachodnia część Polski. Największymi producentami tego owocu są Chiny, Włochy, Hiszpania oraz USA - stan Kalifornia.

Jakie walory posiada brzoskwinia?

Brzoskwinie przyciągają  nasz wzrok słonecznym kolorem, kuszą słodkim, orzeźwiającym smakiem oraz aromatycznym zapachem. Znajduje się w nich wiele właściwości oraz wartości odżywczych. Zawierają witaminy A, B, C, E, K, kwas foliowy oraz minerały tj. potas, fosfor, cynk, wapń, bor, magnez.



Działanie przeciwcukrzycowe

Są pełne fenoli i antyoksydantów, które obniżają stres oksydacyjny chroniąc układ krążenia, działają przeciwcukrzycowo oraz wspomagają leczenie w chorobach układu naczyniowo-sercowego. Zawarte przeciwutleniacze zmniejszają stres oksydacyjny, ograniczając ryzyko rozwoju komórek rakowych.

 

Zbawienne na dla naszej skóry

Znajdziemy w nich dużą dawkę wit. A, która wpływa na nasze oczy zapobiegając np. plamce żółtej. Beta-karoten wpływa na wzmocnienie układu odpornościowego, a w połączeniu z wit. C ma zbawienny wpływ na naszą skórę. Zapewniając jej piękny kolor, jędrność i blask oraz regenerację tkanek. 

Brzoskwinie są owocem bardzo dobrym dla kobiet, ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego, który wpływa na prawidłowy rozwój płodu. 


Zapobiegają anemii

Systematyczne spożywanie tego owocu przyczynia się do oczyszczania organizmu z toksyn, zapobiega rozwojowi anemii, ponieważ pobudza syntezę czerwonych krwinek w organizmie. 


Dobroczynny wpływ na układ krwionośny

Potas zawarty w tym owocu wspomaga nasz układ krwionośny, reguluje ciśnienie krwi oraz obniża poziom cholesterolu. Wspomaga on utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, zapobiegać kamicy nerkowej i wspiera układ kostny. Ze względu na to, że brzoskwinie są moczopędne, są również wskazane dla osób zmagających się z dną moczanową. 

 


Zapobiegają osteoporozie 

Spożywanie ich jest wskazane dla osób zmagających się z reumatyzmem. Stanowią one doskonałe źródło boru, jest to pierwiastek zwiększający stężenie estrogenów, których niedobór powoduje rozwój osteoporozy.

 

Dla osób aktywnych 

Osoby aktywne fizycznie powinny sięgać po ten owoc - ze względu na zawartość potasu, magnezu oraz fosforu, które wspomagają regenerację naszego organizmu. Pomagają zwalczać zmęczenie oraz skurcze mięśni.

 

Duża zawartość błonnika

Jedząc ten owoc nasz układ trawienny będzie nam wdzięczny, ze względu na dużą zawartość błonnika, który przyspiesza naszą perystaltykę jelit oraz pomaga w zaparciach. Brzoskwinie pobudzają pracę jelit i soków trawiennych, co jest korzystne w zaburzeniach pracy przewodu pokarmowego.

 

Dobroczynny wpływ na układ nerwowy

Co ciekawe brzoskwinie wykazują właściwości wyciszające, relaksujące, łagodzące objawy stresu ze względu na zawartość niacyny oraz innych wit. z grupy B. Niacyna jest niezbędna aby wyprodukować serotoninę tzw. hormonu szczęścia.




Od kiedy możemy wprowadzić brzoskwinię do diety?

Z powyższych wiadomości możemy zauważyć ile dobroczynnych zalet ma ten owoc, jednak od kiedy możemy go podać najmłodszym? Już od 8 miesiąca życia można go wprowadzić np. dodając go do kaszki. 


Brzoskwinie są doskonałą przekąską

Dzięki procesowi liofilizacji możemy się nią cieszyć cały rok. Brzoskwinia w plastrach posiada słodki, intensywny, świeży smak, który sprawi, że wrócimy wspomnieniami do ciepłego lata ;) Jest 100% naturalna, zachowuję do 95% witamin i minerałów, posiada długi termin przydatności.

Możemy ją dodawać do codziennych śniadań, koktajli, shake'ów, deserów i spożywać jako samodzielną przekąskę. :)

Wszystkie komentarze

Zostaw odpowiedź