MOCNO ORZECHOWY CHLEBEK BANANOWY
Specjalnie na dzień ciasta przygotowaliśmy dla was ulepszony przepis na chlebek bananowy. Dlaczego ulepszony? Bo jest on mocno orzechowy! Miłośnicy orzechów przepadną!
Zimowa herbatka, kominek i zapach świeżo upieczonego chlebka - ciepły, w środku wilgotny, a na zewnątrz lekko chrupki. Wszystko podkręcone kawałkami orzechów i liofilizowanymi bananami. Idealne połączenie…
Przepis dziecinnie prosty:
√ czas wykonania to około 15min,
√ czas pieczenia 35-45min
Na naszym kanale dostępny filmik z przepisem - oglądniesz go tutaj!
Czego potrzebujesz?
Składniki na jedną keksówkę:
3 dojrzałe banany
3 jajka
100g mąki orkiszowej jasnej
4 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki erytrytolu
½ łyżeczki sody oczyszczonej
łyżeczka proszku do pieczenia
garść orzechów
20g masła orzechowego Fistash Crunchy HiFOOD
15g bananów liofilizowanych HiFOOD
łyżka miodu z cynamonem HiFOOD
Co robimy?
1. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C, góra-dół.
2. Banany ugniatamy widelcem, do momentu uzyskania jednolitej masy, a następnie dodajemy jajka i mieszamy do połączenia się składników.
2. Wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, erytrytol oraz olej i masło orzechowe. Wszystko razem mieszamy.
3. Orzechy rozdrabniamy nożem i dodajemy do masy, na sam koniec dodajemy liofilizowane banany.
4. Keksówkę smarujemy tłuszczem i przelewamy delikatnie całą masę.
6. Pieczemy w 180° C ok. 35-40 minut.
Pozostaje tylko delektować się jego smakiem. Smaczego! :)
Wszystkie komentarze