ŚWIĄTECZNY SERNIK PISTACJOWY
Święta tuż, tuż… a my mamy dla Was świąteczną propozycję sernika! Ciasteczkowy spód, sernikowa masa podkręcona pistacją, a wszystko oblane białą czekoladą i posypane delikatnie kwaśną, chrupiącą liofilizowaną czerwoną porzeczką! Ślinka cieknie na samą myśl… Jeśli jeszcze nie próbowałaś, to koniecznie w te święta zaskocz swoich gości nowymi smakami!
Czego potrzebujemy?
Składniki na 16 porcji, tortownica 24cm.
Spód:
180g herbatników maślanych pełnoziarnistych (np. Bonitki z Biedronki)
80 g roztopionego masła
Masa:
100g białej czekolady
150ml śmietanki kremówki 30%
200g kremu pistacjowego HiFOOD
1kg twarogu mielonego w kostkach
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
70g miękkiego masła
2 pełne łyżki skrobi ziemniaczanej
Polewa:
100g białej czekolady
50ml śmietanki kremówki
Do dekoracji:
garść posiekanych pistacji
garść liofilizowanej czerwonej porzeczki
Co robimy?
Spód: Herbatniki blendujemy na pył, masło roztapiamy i odstawiamy do przestygnięcia (nie całkowitego). Następnie mieszamy herbatniki z masłem aż powstanie konsystencja piasku.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, boki delikatnie natłuszczamy masłem i również wykładamy papierem. Dno wykładamy masą z herbatników, dociskamy tak aby powstała równa i zwarta masa.
Masa: Śmietankę kremówkę podgrzewamy, dodajemy drobno posiekaną czekoladę i zdejmujemy od razu z kuchenki. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia, a następnie dodajemy krem pistacjowy i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Ważne, aby wszystkie składniki na masę miały temperaturę pokojową.
Twaróg z cukrem, cukrem waniliowym oraz jajkami miksujemy na wysokich obrotach przez 30sek. Dodajemy skrobię, miękkie masło oraz masę pistacjową. Wszystko razem miksujemy do połączenia się składników.
Piekarnik nagrzewamy do 170°C, góra-dół.
Masę serową przelewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika na środkową półkę.
Przez pierwsze 30 min pieczemy w temp. 170°C, następnie zmniejszamy temperaturę do 130°C i pieczemy przez godzinę.
Po upieczeniu zostawiamy sernik do wystygnięcia w piekarniku.
Polewa: Śmietankę podgrzewamy i gdy będzie już gorąca dodajemy posiekaną białą czekoladę. Zdejmujemy z kuchenki i mieszamy aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
Zimny sernik polewamy czekoladą, dekorujemy pistacjami i liofilizowaną czerwoną porzeczką wedle uznania. i voilà!
Wszystkie komentarze