ŚWIĄTECZNY SERNIK PISTACJOWY

ŚWIĄTECZNY SERNIK PISTACJOWY

Święta tuż, tuż… a my mamy dla Was świąteczną propozycję sernika! Ciasteczkowy spód, sernikowa masa podkręcona pistacją, a wszystko oblane białą czekoladą i posypane delikatnie kwaśną, chrupiącą liofilizowaną czerwoną porzeczką! Ślinka cieknie na samą myśl… Jeśli jeszcze nie próbowałaś, to koniecznie w te święta zaskocz swoich gości nowymi smakami! 


Czego potrzebujemy? 

Składniki na 16 porcji, tortownica 24cm. 

Spód:

  • 180g herbatników maślanych pełnoziarnistych (np. Bonitki z Biedronki)

  • 80 g roztopionego masła


Masa:

  • 100g białej czekolady

  • 150ml śmietanki kremówki 30%

  • 200g kremu pistacjowego HiFOOD

  • 1kg twarogu mielonego w kostkach 

  • 5 jajek

  • 3/4 szklanki cukru

  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

  • 70g miękkiego masła

  • 2 pełne łyżki skrobi ziemniaczanej

Polewa:

  • 100g białej czekolady

  • 50ml śmietanki kremówki

Do dekoracji: 

  • garść posiekanych pistacji

  • garść liofilizowanej czerwonej porzeczki 



Co robimy? 

Spód: Herbatniki blendujemy na pył, masło roztapiamy i odstawiamy do przestygnięcia (nie całkowitego). Następnie mieszamy herbatniki z masłem aż powstanie konsystencja piasku. 


Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, boki delikatnie natłuszczamy masłem i również wykładamy papierem. Dno wykładamy masą z herbatników, dociskamy tak aby powstała równa i zwarta masa. 


Masa: Śmietankę kremówkę podgrzewamy, dodajemy drobno posiekaną czekoladę i zdejmujemy od razu z kuchenki. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia, a następnie dodajemy krem pistacjowy i delikatnie mieszamy do połączenia składników. 


Ważne, aby wszystkie składniki na masę miały temperaturę pokojową. 


Twaróg z cukrem, cukrem waniliowym oraz jajkami miksujemy na wysokich obrotach przez 30sek. Dodajemy skrobię, miękkie masło oraz masę pistacjową. Wszystko razem miksujemy do połączenia się składników. 




Piekarnik nagrzewamy do 170°C, góra-dół.


Masę serową przelewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika na środkową półkę. 


Przez pierwsze 30 min pieczemy w temp. 170°C, następnie zmniejszamy temperaturę do 130°C i pieczemy przez godzinę. 


Po upieczeniu zostawiamy sernik do wystygnięcia w piekarniku. 


Polewa:
Śmietankę podgrzewamy i gdy będzie już gorąca dodajemy posiekaną białą czekoladę. Zdejmujemy z kuchenki i mieszamy aż uzyskamy jednolitą konsystencję. 


Zimny sernik polewamy czekoladą, dekorujemy pistacjami i liofilizowaną czerwoną porzeczką wedle uznania. i voilà! 

Wszystkie komentarze

Zostaw odpowiedź