SZYBKIE PRZEKĄSKI NA IMPREZĘ
Daktyle, daktyle! Ostatnio wleciał artykuł o ich właściwościach i zastosowaniu.. a dziś chcemy Wam przedstawić dwie szybkie przekąskę na imprezę z ich wykorzystaniem!
Wystarczy mieć pod ręką dosłownie kilka składników i słodka przekąska gotowa!
Daktyle w białej czekoladzie posypane lekko-kwaśną jeżyną
Co potrzebujemy?
12 daktyli Medjool Jumbo
12 orzechów pekan
100g białej czekolady
1/2 łyżki oleju kokosowego
Pokruszone liofilizowane jeżyny
Co robimy?
Daktyle nacinamy z jednej strony i wyciągamy pestkę, w jej miejsce wkładamy orzecha pekan.
Czekoladę rozpuszczamy z olejem kokosowym w kąpieli wodnej.
Daktyle zanurzamy w czekoladzie (można sobie ułatwić, nabijając na wykałaczkę), odkładamy na talerz, obsypujemy jeżynami i wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia czekolady. Gotowe!
Daktyle z kremem migdałowym doprawione prażonymi pistacjami
Co potrzebujemy?
Kilka daktyli Medjool Jumbo
Migdałowy krem
Kilka obranych i posiekanych pistacji prażonych solonych
Co robimy?
Daktyle nacinamy z jednej strony, wyciągamy pestkę, a w jej miejsce nakładamy krem migdałowy, a następnie posypujemy pistacjami.
Wszystkie komentarze