SZYBKIE PRZEKĄSKI NA IMPREZĘ

SZYBKIE PRZEKĄSKI NA IMPREZĘ

Daktyle, daktyle! Ostatnio wleciał artykuł o ich właściwościach i zastosowaniu.. a dziś chcemy Wam przedstawić dwie szybkie przekąskę na imprezę z ich wykorzystaniem! 

Wystarczy mieć pod ręką dosłownie kilka składników i słodka przekąska gotowa!


Daktyle w białej czekoladzie posypane lekko-kwaśną jeżyną 


Co potrzebujemy?

  • 12 daktyli Medjool Jumbo

  • 12 orzechów pekan

  • 100g białej czekolady

  • 1/2 łyżki oleju kokosowego

  • Pokruszone liofilizowane jeżyny



Co robimy? 

Daktyle nacinamy z jednej strony i wyciągamy pestkę, w jej miejsce wkładamy orzecha pekan.

Czekoladę rozpuszczamy z olejem kokosowym w kąpieli wodnej.

Daktyle zanurzamy w czekoladzie (można sobie ułatwić, nabijając na wykałaczkę), odkładamy na talerz, obsypujemy jeżynami i wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia czekolady. Gotowe! 


Daktyle z kremem migdałowym doprawione prażonymi pistacjami 


Co potrzebujemy?

  • Kilka daktyli Medjool Jumbo

  • Migdałowy krem

  • Kilka obranych i posiekanych pistacji prażonych solonych

Co robimy?

Daktyle nacinamy z jednej strony, wyciągamy pestkę, a w jej miejsce nakładamy krem migdałowy, a następnie posypujemy pistacjami.

Wszystkie komentarze

Zostaw odpowiedź