TRUSKAWKA - WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE - LIOFILIZOWANE OWOCE

TRUSKAWKA - WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE - LIOFILIZOWANE OWOCE

Kontynuując nasz cykl, chcemy Wam przybliżyć kolejny owoc o smaku kojarzącym się z wakacjami, kryjący w sobie bogactwo swoich właściwości. 

Truskawka - bo o niej tu mowa, to owoc który kojarzy się nam z przyjemnym letnim czasem i smakiem. Gdy pojawiają się to wiemy, że nadchodzi lato. Ten mały owoc to skarbnica witamin i składników mineralnych.

Truskawka jest gatunkiem, który nie występuje w przyrodzie. Jest dziełem człowieka poprzez skrzyżowanie dwóch odmian poziomki: chilijskiej i wirginijskiej.

Jest to bylina znana na całym świecie. Największymi producentami są Chiny, Stany zjednoczone, Meksyk. Polska jest drugim producentem w Europie.


Truskawka- co kryje ten owoc?

Smak truskawki kojarzy się nam również z czasem beztroskiego dzieciństwa. W tym małym aromatycznym czerwonym owocu znajdziemy więcej witaminy C niż w cytrusach. Zawierają witaminy młodości, czyli wit. A i E.

Cenne witaminy z grupy B, które wpływają na nasz układ nerwowy. W truskawkach są też potrzebne dla nas składniki mineralne tj.: żelazo, wapń, fosfor, magnez, mangan, krzem oraz błonnik.



Jakie truskawka posiada właściwości zdrowotne?

Przede wszystkim bogactwo witaminy C w truskawce wspomaga wiele procesów w naszym organizmie. Jako przeciwutleniacz zapobiega utlenianiu się “złego cholesterolu”.

Wpływa korzystnie na naczynia krwionośne i zapobiega powstawaniu miażdżycy. Zwalcza również nadmiar wolnych rodników, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia się komórek oraz ich mutacji zapobiegając chorobom nowotworowym.


Zawarty w nich kwas elagowy, będący antyoksydantem wspiera nasz układ odpornościowy, przeciwdziała on również gromadzeniu się substancji rakotwórczym zarówno syntetycznych jak i naturalnie występującym w żywności.


Duża dawka witaminy C zawarta w truskawkach ułatwia przyswajanie żelaza. Jest to bardzo cenny i potrzebny pierwiastek dla naszego organizmu. Dlatego osoby niejedzące mięsa powinny spożywać te owoce, aby żelazo z warzyw łatwiej zostało przyswojone przez nasz organizm.


Truskawki redukują stres oksydacyjny 

W truskawkach znajdziemy witaminy z grupy B tj. B1, B2, B3, B6, B9 ( kwas foliowy) są one cenne dla naszego organizmu. Ich wpływ działa na nasz układ nerwowy, obniżając napięcie i wpływa na nasze dobre samopoczucie.

Antyoksydanty, potas oraz mangan wspomagają szybki przepływ impulsów nerwowych, poprawiając pamięć oraz zapobiegając zmęczeniu. Wspomniana wit. B9 czyli kwas foliowy, który jest ważny dla prawidłowych funkcji komórek i wzrostu tkanek ma duże znaczenie dla kobiet w ciąży.


Dodatkowo mangan zawarty w truskawkach również pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu naszego układu nerwowego. Wspiera nasz mózg, nasze kości oraz zapobiega zmęczeniu. Pierwiastek ten jest również potrzebnym budulcem hormonu tarczycy- tyroksyny.


Dbają o prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego 


W truskawkach znajduje się bogactwo błonnika, kwasów organicznych, pektyn, dzięki którym nasz układ pokarmowy działa prawidłowo i przyspiesza przemianę materii. Te procesy usprawnia również bromelina - enzym, który ułatwia trawienie tłuszczu, chroni nas przed wzdęciami i zaparciami.

Warto tu rozwinąć właściwości bromeliny, substancja ta wspomaga trawienie białek, usuwanie toksyn z organizmu, gojeniu ran, ale również pomaga w regeneracji mięśni po intensywnym wysiłku fizycznym. Poprawia mikrokrążenie oraz pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu.

Truskawki w dużej mierze składają się z wody wspomagając pracę nerek. Dodatkowo truskawki posiadają niski indeks glikemiczny (IG40) zawdzięczają to łatwo przyswajalnym cukrom - glukozie i fruktozie.

Duża zawartość błonnika, porcja 100g dostarcza 2g błonnika, wspomagają regulację poziomu cukru we krwi zapobiegając rozwojowi cukrzycy, ale też wspiera kultury bakterii w naszych jelitach. Dzięki czemu mogą zapobiegać rozwojowi raka jelita grubego i odbytnicy.


Truskawki dzięki tym właściwościom są świetnymi owocami dla osób, które dbają o swoją sylwetkę. Na korzyść wpływa także niska wartość kaloryczna na 100g to ok 30g kcal, a przy tym są bardzo sycące.


Truskawki na odporność 

Kwas elagowy jest między innymi odpowiedzialny za właściwości odżywcze i zdrowotne. Jest on antyoksydantem wspierającym nasz układ odpornościowy, działa przeciwzapalnie i hemostatycznie.

Kwercetyna obecna w truskawkach jest również naturalnym środkiem przeciwzapalnym, który może wpływać na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, czyli wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe.

Polifenole zawarte w truskawkach, chronią przed chorobami, które niszczą nasz mózg np. demencja lub Alzheimer, poprawiając naszą koncentrację, pamięć. Usuwają substancję toksyczne z mózgu, zapewniając nam odpowiednią sprawność intelektualną. 


Składniki zawarte w truskawkach tj. wapń, fosfor i mangan doskonale wpływają na nasz układ kostny. Zapobiegają osteoporozie, powodując mniejsze ryzyko występowania stanów zapalnych stawów oraz złamań kości.

Spożywanie truskawek doskonale wpływa na kondycję naszej skóry, włosów i paznokci. Antyoksydanty zawarte w tych owocach opóźniają procesy starzenia a wspomniane wcześniej antocyjany przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. 


Wpływają również wybielająco na nasze zęby, zapobiegają osadzaniu się kamienia nazębnego. Zwalczają stany zapalne w jamie ustnej, działają oczyszczająco i regeneracyjnie.



Od kiedy możemy wprowadzić truskawkę do diety?

Przedstawiając wiele zalet truskawek powinniśmy wspomnieć od kiedy możemy je wprowadzić do diety. Dzieciom możemy je podawać już od 7 miesiąca życia przy karmieniu mlekiem modyfikowanym, przy karmieniu naturalnym po 10 miesiącu.

Musimy jednak  uważać, ze względu na to, że mogą uczulać w dużej mierze przez pestycydy, które chłonie truskawka. Jednak owoce liofilizowane mają w tym aspekcie przewagę nad świeżymi owocami ponieważ metoda suszenia mrozem usuwa azotany i inne substancje typu opryski, które najczęściej uczulają.


Podsumowując truskawki gromadzą w sobie wiele cennych składników mineralnych oraz witamin. Posiadają doskonały smak, który zadowoli nasze podniebienia, a naszemu organizmowi dostarcza bombę witamin i minerałów. 


Niestety jest to owoc, który występuje sezonowo w naszym kraju, dlatego jedzmy go jak najwięcej w sezonie.


Sięgaj po nie przez cały rok - liofilizowane truskawki 

Aby przedłużyć żywotność tego owocu mamy sposoby aby zatrzymać ich właściwości, jedną z nich jest liofilizacja. Dzięki niej zachowujemy niemal wszystkie witaminy i minerały, a także smak.

Dzięki procesowi liofilizacji nie naruszamy błony komórkowej, dzięki temu wszystkie enzymy, składniki mineralne oraz witaminy zostają aktywne.

Owoce liofilizowane jeszcze kilka innych zalet, są 100% naturalne, mają długą datę ważności wystarczy je szczelnie przechowywać, można je zabrać ze sobą, są lekkie.

Możemy je wykorzystać jako przekąska, dodać do ulubionych potraw np. owsianka, jaglanka, do koktajli, ciast, ciasteczek, napojów, lodów, deserów.


Wszystkie komentarze

Zostaw odpowiedź