ZAWARTOŚĆ CUKRU W LIOFILIZOWANYCH OWOCACH

ZAWARTOŚĆ CUKRU W LIOFILIZOWANYCH OWOCACH

Słysząc słowo cukier zastanawiamy się czy powinniśmy i ile możemy mieć go w swojej diecie. Jednak zachowanie równowagi nie wpłynie źle na nasz organizm. Cukier prosty jest potrzebny, aby dostarczyć nam energię. Zwłaszcza, że owoce liofilizowane zawierają naturalnie występujący cukier w skoncentrowanej formie.

  • cukier występuje naturalnie w owocach

  • w owocach liofilizowanych jest bardziej skoncentrowany w jednej porcji

  • możemy nimi zastąpić słodkie przekąski

  • podczas liofilizacji zachowujemy aż do 95% składników mineralnych oraz witamin

  • zapewniają dobre źródło energii

  • wpływają korzystnie na nasz układ pokarmowy

  • zapobiegają chorobom m. in. cukrzycy

Specjalnie dla Was przygotowaliśmy małą ściągawkę, jak to się prezentuje w przypadku naszych liofilizowanych owoców. A jeśli przeraża Cię taka duża zawartość, to pamiętaj, że 100gr owoców liofilizowanych to cała duża paka, na porcję śmiało podziel przez 10.  :)

zawartosc cukru w owocach liofilizowanych, owoce liofilizowane

Liofilizacja jest procesem, dzięki któremu owoce zachowują aż 95% wszystkich składników mineralnych i witamin, a również smak i kolor. Wypada ona dużo lepiej niż inne formy konserwacji owoców, takie jak np. tradycyjne suszenie.

Owoce liofilizowane mają jeszcze kilka innych zalet, są 100% naturalne, posiadają skoncentrowany smak i zapach, mają długą datę ważności- wystarczy je szczelnie przechowywać. A co ważne, nie wymagają zastosowania środków zapobiegających utlenianiu i konserwantów.



Metoda suszenia często kojarzy się nam z wyższą zawartością cukru niż w świeżych owocach. Jednak, zwiększa się jedynie stężenie cukru, a nie jego ilość. Proces liofilizacji polega na usunięciu z owoców jak największej ilości wody, przez to owoce zmniejszają swoją wagę. Prowadzi to właśnie do stężenia cukru w jednej porcji, przez co spożywając je w większej ilości możemy uzyskać wyższy poziom cukru w organizmie w krótkim czasie. 

Pamiętajmy jednak, że cukier w owocach występuje naturalnie (i ma on przewagę nad tzw. cukrem dodanym, który można znaleźć w różnych produktach przetworzonych). Badania naukowe potwierdzają, że codzienne spożywanie owoców suszonych ma wpływ na zmniejszenie zachorowań na choroby układu krążenia, otyłości, nowotwory czy cukrzycę. 

W tych owocach skumulowana jest duża wartość energetyczna, która dostarcza organizmowi łatwego źródła energii, co np. jest ważne dla sportowców. Zawierają również sporą ilość błonnika, który korzystnie wpływa na układ pokarmowy, doskonałym przykładem jest tu śliwka.

Owoce liofilizowane są doskonałą alternatywą dla osób, które lubią słodkie przekąski, a jednocześnie chcą ograniczyć te wysokokaloryczne. Liofilizaty mają niższą kaloryczność, dzięki czemu możemy zaspokoić swoją chęć na słodkie nie mając wyrzutów sumienia. Oczywiście jak ze wszystkim, musimy pamiętać o umiarze ;)

 
Liofilizowana brzoskwinia - zawartosc cukru w liofilizatach HiFOOD

 

Wszystkie komentarze

Zostaw odpowiedź