CIASTO MARCHEWKOWE MOCNO ORZECHOWE
Dziś dzień ciasta Marchewkowego ! Nie bez powodu to ciasto ma swoje własne święto, każdy kto choć raz spróbował to wie, że jest obłędneeee! Ale jak to, ciasto z marchwi? Właśnie tak! Jeśli jeszcze nie robiłaś, to koniecznie musisz spróbować, a jesteśmy pewni, że zniknie w mgnieniu oka ;) My postanowiliśmy trochę podkręcić jego smak orzechami, sprawdź jak wyszło!
Co potrzebujemy?
4 jajka L
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
2 szklanki mąki pszennej
3/4 kostki masła
2 szklanki startej marchewki
4 łyżki posiekanych orzechów laskowych HiFOOD
1 garść żurawiny bez cukru
1,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka ciemnego kakao
Polewa:
100g mleczka kokosowego
Do dekoracji:
Żurawina bez cukru
Posiekane orzechy laskowe
Pokruszone maliny liofilizowane
Blachę o wym. 24 cm x 34 cm
Co robimy?
Marchewkę myjemy, obieramy i trzemy na tarce na drobnych oczkach.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i kakao.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną lśniącą pianę, dodajemy partiami cukier. Następnie dorzucamy żółtka i chwilę miksujemy do połączenia się składników.
Do ubitej piany dodajemy mąkę na przemian z rozpuszczonym i wystudzony masłem, delikatnie mieszając szpatułką. Na koniec dodajemy marchewkę, orzechy i żurawinę i mieszamy składniki.
Ciasto przekładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 stopni. Pierwsze 20 minut można piec tylko od dołu.
Wykonanie polewy:
Masło orzechowe i mleczko kokosowa podgrzewamy w garnku, cały czas mieszając do połączenia (pilnujemy, aby się nie zagotowało!). Od razu polewamy nią upieczone ciasto. Wierzch posypać orzechami, żurawiną i malinami! Gotowe, można się częstować! :))
Wszystkie komentarze