CIASTO MARCHEWKOWE MOCNO ORZECHOWE

CIASTO MARCHEWKOWE MOCNO ORZECHOWE

Dziś dzień ciasta Marchewkowego ! Nie bez powodu to ciasto ma swoje własne święto, każdy kto choć raz spróbował to wie, że jest obłędneeee! Ale jak to, ciasto z marchwi? Właśnie tak! Jeśli jeszcze nie robiłaś, to koniecznie musisz spróbować, a jesteśmy pewni, że zniknie w mgnieniu oka ;) My postanowiliśmy trochę podkręcić jego smak orzechami, sprawdź jak wyszło!

Ciasto marchewkowe mocno orzechowe szybki przepis HiFOOD


Co potrzebujemy?
 

  • 4 jajka L

  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 3/4 kostki masła

  • 2 szklanki startej marchewki

  • 4 łyżki posiekanych orzechów laskowych HiFOOD

  • 1 garść żurawiny bez cukru

  • 1,5 łyżeczki cynamonu

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżka ciemnego kakao

Polewa:

Do dekoracji:

Blachę o wym. 24 cm x 34 cm


Pyszne Ciasto Marchewkowe z orzechami HiFOOD

Co robimy? 

  1. Marchewkę myjemy, obieramy i trzemy na tarce na drobnych oczkach. 

  2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i kakao.

  3. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną lśniącą pianę, dodajemy partiami cukier. Następnie dorzucamy żółtka i chwilę miksujemy do połączenia się składników.

  4. Do ubitej piany dodajemy mąkę na przemian z rozpuszczonym i wystudzony masłem, delikatnie mieszając szpatułką. Na koniec dodajemy marchewkę, orzechy i żurawinę i mieszamy składniki. 

  5. Ciasto przekładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 stopni. Pierwsze 20 minut można piec tylko od dołu.


Wykonanie polewy:

Masło orzechowe i mleczko kokosowa podgrzewamy w garnku, cały czas mieszając do połączenia (pilnujemy, aby się nie zagotowało!). Od razu polewamy nią upieczone ciasto. Wierzch posypać orzechami, żurawiną i malinami! Gotowe, można się częstować! :))

Ciasto marchewkowe z orzechami szybki przepis

Wszystkie komentarze

Zostaw odpowiedź