MALINA WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ZASTOSOWANIE

MALINA WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ZASTOSOWANIE

Sięgajmy po maliny nie tylko ze względu na ich wyjątkowy aromatyczny smak, ale również ze względu na ich wyjątkowe właściwości. Z tego artykułu dowiesz się kto powinien je wprowadzić na stałe do swojego jadłospisu. Są niezastąpione przy przeziębieniu oraz gorączce. Wpłynie korzystnie na naszą skórę, ale również wykazuje działanie przeciwnowotworowe.  


Właściwości zdrowotne tego owocu odkryli już w starożytności. Rzymianie około IV wieku zaczęli uprawiać te owoce na większą skalę, co przyczyniło się do rozprzestrzeniania ich do Europy. Brytyjczycy za to rozpowszechnili przetwory z tego owocu do Nowego Jorku. 


Dziś maliny uprawiane są w wielu rejonach świata. W Polsce królują obszary Mazowsza i Lubelszczyzny. Konkurencją dla Polskich malin jest malina pochodząca z Syberii czy Ukrainy.

W USA uprawy są głównie w Kalifornii, Waszyngtonie i Oregonie.

Odmian malin jest wiele, różnią się one rozmiarem, kolorem i smakiem oraz okresem zbiorów.

maliny-malina-liofilizowana-polska-HiFOOD


Jakie właściwości posiadają maliny?

Maliny są owocem, który zaliczany jest do nutraceutyków. Jest to grupa składników zawartych w pokarmach, które wykazują cechy odżywcze, ale również właściwości farmaceutyczne. Nutraceutyki mają bardzo korzystny wpływ na zdrowie człowieka wspierając nasz organizm w walce z różnymi chorobami.


W malinach znajdziemy wiele cennych witamin i minerałów tj.: witamina C i E, z grupy B, wit. A, potas, wapń fosfor, magnez, żelazo.


Najwięcej znajdziemy wit. C jest silnym przeciwutleniaczem, który stymuluje nasz układ immunologiczny. Owoc maliny jest często zalecany przy przeziębieniach, kaszlu, gorączce, osłabieniach organizmu, ale również profilaktycznie na wiele schorzeń. W niektórych przypadkach nawet przy nowotworach.

malina wlasciwosci zdrowotne HiFOOD maliny liofilizowane


Wpływ na układ immunologiczny

Maliny mają działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe, ponieważ zawierają bogactwo wit C. Wraz z kwasem salicylowym wspomaga nas w walce przy przeziębieniach i infekcjach. Posiada  doskonałe działanie napotne oraz zwalczające gorączkę. Napary oraz soki z tego owocu wspomogą nas podczas osłabienia, kataru, kaszlu. Maliny działają wykrztuśnie, rozrzedzają wydzielnę gromadzącą się w zatokach i oskrzelach. Niewielka porcja malin pozwoli nam pokryć ponad połowę dziennego zapotrzebowania na wit. C.


polska-malina-liofilizowana-HiFOOD

Działanie przeciwnowotworowe

W malinie znajdują się związki fenolowe, posiadają silne właściwości przeciwutleniające. Prawdopodobnie te zawarte w malinach są silniejsze niż w jabłkach. Dzięki nim malina ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, hamując wiele czynników chorobotwórczych, neutralizując toksyny, zapewniając prawidłowe procesy komórkowe. Czyli innymi słowy mówiąc zapobiega stresowi oksydacyjnemu, chroniąc nasze komórki przed wolnymi rodnikami. Stres oksydacyjny jest dla naszego organizmu bardzo niekorzystnym działaniem. Ponieważ wiąże się to z podwyższonym ryzykiem takich chorób jak nowotwory, cukrzyca, choroby serca oraz innymi chorobami przewlekłymi.


maliny-liofilizowane-polskie-swieze-HiFOOD

Układ krążenia

Spożywanie malin wpływa korzystnie na naczynia krwionośne wspierając nasz układ sercowo-naczyniowy.


Kwas elagowy, który znajduje się w malinach ma również działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Jest wskazany przy osłabieniach naszego układu immunologicznego. Związek ten wykazuje również hamowanie procesów kancerogenezy w wątrobie i płucach.


Maliny wykazują dobroczynny wpływ na nasz układ krążenia, obniżając ciśnienie krwi. Poprawiają przepływ naczyń krwionośnych oraz funkcjonowanie śródbłonka. Między innymi z tego względu zalecane są osobom o podwyższonym ryzyku rozwoju chorób układu krążenia.

malina-polska-zdrowe-maliny-liofilizowane-HiFOOD


Metabolizm - Układ pokarmowy

Duża zawartość błonnika oraz pektyn wpływają zbawiennie na nasz układ pokarmowy. Przyśpiesza spalanie tłuszczów, usprawnia nasz metabolizm oraz oczyszcza nasz organizm. 


W 100g tego świeżego owocu znajduje się 6,7g błonnika. Jest on również niskokaloryczny i posiadają niski indeks glikemiczny, w 100g jest zaledwie 33 kcal. Dzięki temu powinny znajdować się w diecie u osób odchudzających się, dbających o swoją linię oraz dla diabetyków. 

pudding-z-malinami-owoce-dieta-dziecka-HiFOOD

Badania na malinach w kilku ostatnich latach doniosły, że w tym owocu jest keton malinowy, który prawdopodobnie korzystnie wpływa na leczenie nadwagi i otyłości. Keton należy do głównych związków aromatycznych maliny. Badania wykazały, że keton malinowy hamuje wzrost podskórnej tkanki tłuszczowej, badania te wykonywane były na szczurach.

Kolejne badania wykazały dobroczynny wpływ na lipazę oraz na procesy metaboliczne, w tym procesów związanych z przemianą glukozy i kwasów tłuszczowych. Powstało wiele suplementów z ketonem malinowym, jednak my proponujemy działać naturalnie.


Bóle miesiączkowe

Maliny, a zwłaszcza napar z tych owoców wspomoże nas kobiety przy bólach miesiączkowych. Wpływa rozluźniająco na nasze mięśnie gładkie, min. na macicę.

shake-owocowy-malinowy-zastosowanie-maliny-liofilizowane-HiFOOD


Wpływ na procesy starzeniowe

Owoce maliny są bogatym źródłem związków przeciwutleniających, które wspierają opóźnić procesy starzenia poprzez zmniejszenie uszkodzeń molekularnych. Głównym przeciwutleniaczem jest kwas askorbinowy, czyli wit. C.

Wpływa ona nie tylko na nasz układ immunologiczny, ale również odpowiada za młody wygląd skóry, wspomagając produkcję kolagenu, którego wraz z wiekiem ubywa w naszej skórze, przez co staje się ona bardziej wiotka. Dodatkowo, witamina ta wspomaga naszą skórę, która została uszkodzona w wyniku promieniowania.

Ekstrakt z malin wykazuje dobroczynne działanie na naszą skórę tj.: tonizujące, zmiękczające, nawilżające, wygładzające i ujędrniające. Normalizuje pracę gruczołów łojowych, stanów zapalnych, wydzielanego sebum i zapobiega powstawaniu niedoskonałości. Wspomoże nas w walce z trądzikiem i łupieżem.


Cukrzyca a maliny

Jak wspomnieliśmy wcześniej owoce te są niskokaloryczne oraz mają niski indeks glikemiczny(IG25). Nie tylko to jest sprzymierzeńcem malin dla diabetyków. Zawierają one antocyjany, są to substancje blokujące enzym niezbędny do rozkładania skrobi. Dzięki temu mechanizmowi maliny mogą ograniczać wchłanianie węglowodanów dostarczanych wraz z pożywieniem. Co skutkuje niższym poziomem glukozy we krwi. Jest to szczególnie istotne dla osób zmagających się z cukrzycą oraz insulinoopornością.

owsianka-z-malinami-maliny-liofilizowane-HiFOOD


Od kiedy możemy wprowadzić malinę do diety?

Malinę możemy wprowadzić do jadłospisu najmłodszych już po ukończeniu 6 miesiąca życia. Jest doskonała jako w formie musu lub jako dodatek do kaszki.


Jak możemy wykorzystać malinę w kuchni?

Maliny mają niepowtarzalny smak i aromat, są idealną samodzielną przekąską. Jednak ich smak może dodać charakter naszym potrawom i deserom. Niestety ich sezon jest ograniczony, nie są też owocem, który może długo leżeć.

maliny-liofilizowane-przekaska-zdrowe-wlasciwosci-HiFOOD

Są różne formy konserwowania jednak proces liofilizacji oraz mrożenie zachowują najwięcej właściwości. Podczas liofilizacji zachowują pełną naturalność, pozbawione są wszelkich konserwantów, ulepszaczy smaku oraz innych zbędnych składników, które wykorzystuje się przy innych procesach konserwacji jedzenia. Dzięki czemu możemy cieszyć się owocem przez cały rok!

Liofilizowaną malinę możemy wykorzystać do deserów, ciast, muffinek, babeczek, kompotu, sosów na słodko i wytrawnie. Dodać ją do owsianki, jaglanki, shaków. Nie bójmy się eksperymentować! 


W naszym sklepie kupisz liofilizowaną malinę w różnych gramaturach.

Wszystkie komentarze

Zostaw odpowiedź