NERKOWIEC - WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE

NERKOWIEC - WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE

Nerkowce - określane są mianem “SUPERFOOD” nie bez powodu! To nie są zwykłe bakalie, to pełnowartościowy element zdrowej diety. Ich delikatny maślany smak, chrupkość oraz charakterystyczny kształt sprawiają, że nie można się od nich oderwać. W tych orzechach znajduje się bogactwo składników mineralnych cennych dla naszego organizmu. Więc chrup na zdrowie!


Orzechy nerkowca, to nasiona drzewa nerkowca zachodniego, które rośnie na obszarze Ameryki Południowej. Drzewo to wyrasta nawet do 12-15 m wysokości. Nasiono o kształcie pazura jest doczepione do owocu, które się odczepia, a następnie wydobywa się z niego nasiono.

Z owoców robi się inne przetwory. Wydobywanie nasiona nie jest prostą czynnością, należy to robić ręcznie w ochronnych rękawicach, ponieważ w łupinie jest olej podrażniający skórę. Następną czynnością jest uprażenie i ugotowanie nasiona, dopiero wtedy nadaje się ono do spożycia. Proces pozyskiwania tego orzecha jak widać, nie jest prosty, co z kolei przekłada się na wysoką cenę nerkowców.


Występuje kilka odmian tego orzecha na różnych kontynentach. Uprawiane są w Indiach, Wietnamie i na wybrzeżu Kości Słoniowej. Najbardziej pożądane są z obszarów Brazylii, ponieważ ta odmiana jest najsłodsza i orzechy są największe.


Orzechy nerkowca, dzięki swoim właściwościom są uznane za “SUPERFOODS”. Jest to bomba witaminowa składająca się z: witaminy B6, B1, B2, B3, C, E, A, K, kwasu foliowego oraz cennych składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, fosforu, cynku, żelaza oraz dobrych kwasów tłuszczowych.




WŁAŚCIWOŚCI

Orzechy nerkowca posiadają dobre kwasy tłuszczowe, które obniżają stężenie cholesterolu, obniżają ciśnienie krwi wpływając korzystnie na nasz układ krwionośny, chroniąc nas np. przed zawałem. Dodatkowo obecna w orzechach wit K, która bierze udział w prawidłowym krzepnięciu krwi, utrzymuje prawidłowe stężenie tych czynników. Orzechy te polecane są w diecie osób z nadciśnieniem np. stosujących dietę DASH.


Bogactwo witaminy B, która wpływa dobroczynnie na układ nerwowy. W połączeniu z potasem i magnezem koi nasze nerwy, dodaje energii poprawia koncentrację oraz pamięć. Nerkowce, przyczyniają się do podnoszenia poziomu serotoniny, która poprawia nasz nastrój. Witamina ta wspiera również prawidłowy metabolizm energetyczny, produkcję czerwonych krwinek oraz układ odpornościowy.


W orzechach nerkowca znajdziemy żelazo, które pomaga w utrzymać odpowiedni poziom hemoglobiny. Jest to cząsteczka białka, która przenosi tlen z płuc do tkanek w naszym organizmie. Niedobór żelaza może prowadzić do anemii, która niesie za sobą różne konsekwencje m.in. zmęczenie, zawroty głowy, zimne dłonie.

Jedząc codziennie orzechy nerkowca w połączeniu z wit.C, która wspomaga wchłanianie żelaza, poprawimy poziom żelaza w naszym organizmie.



NERKOWCE NA WZMOCNIENIE KOŚCI I STAWÓW


Orzechy nerkowca, to doskonałe źródło składników odżywczych takich jak np. miedź i wapń, które wspomagają nasz organizm w procesach metabolicznych. Magnez, również w nich zawarty jest niezbędny do wchłaniania wapnia przez nasz organizm zmniejszając ryzyko rozwoju osteoporozy. Miedź, bierze udział w syntezie kolagenu oraz elastyny pozwalając zachować elastyczność kości i stawów.

ORZECHY NERKOWCA W CIĄŻY


Dieta kobiety w ciąży
powinna zawierać jak najwięcej cennych składników, które będą miały dobroczynny wpływ na jej i dziecka organizm. Orzechy nerkowca dostarczają wiele cennych składników potrzebnych do prawidłowego rozwoju dziecka. Zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe, witaminę B6, kwas foliowy oraz wcześniej wymienione cenne minerały.

Jedyne na co trzeba uważać, to by jeść je w ciągu dnia, a nie na wieczór ponieważ mogą okazać się ciężkostrawne dla kobiety w ciąży.



NERKOWCE NA ZDROWĄ SKÓRĘ I WŁOSY

Wspomniana miedź zawarta w nerkowcach wpływa dobroczynnie na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Związek ten bierze udział w produkcji barwnika jakim jest melatonina oraz wpływa na sprężystość i elastyczność włosów.

Zawierają liczne przeciwutleniacze, które są odpowiedzialne za usuwanie wolnych rodników w naszym organizmie. Wolne rodniki zwiększają ryzyko groźnych chorób w tym nowotworów.

Orzechy nerkowca, dzięki swoim właściwościom stymulują wchłanianie glukozy poprzez komórki poprawiając wrażliwość tkanek na insulinę. Dzięki temu zapobiegają ryzyku występowania cukrzycy typu 2. Mają niski indeks glikemiczny (IG22), dlatego zalecane są diabetykom.

Nerkowce, zawierają dużą ilość cennego białka oraz błonnika. Wspomagają nasz układ pokarmowy, regulując pracę jelit i przyspieszając przemianę materii. Dodatkowym atutem wcześniej wspomnianym  jest ich niski indeks glikemiczny. W porównaniu z innymi orzechami są najmniej kaloryczne. W jednej garści czyli ok. 30g jest 166 kcal. Zawierają zdrowe kwasy nasycone, które również wspomagają procesy odchudzania. 


Niewielka ilość dostarcza naszemu organizmowi dużo energii oraz białka, w 100g jest go 18g. Ponadto dostarcza nam 3g błonnika, 30g węglowodanów oraz 44g tłuszczu. W połączeniu z dobrymi kwasami tłuszczowymi zmniejszają uczucie głodu oraz dostarczają cenne mikro i makroelementy.




KIEDY WPROWADZIĆ ORZECHY NERKOWCA?

Orzechy nerkowca posiadają w sobie cenne składniki, z których powinniśmy korzystać jak najwięcej. Jak wcześniej zostało wspomniane doskonałe dla osób z cukrzycą oraz osób dbających o swoją sylwetkę.

Dzieciom możemy je podawać już od 6 miesiąca np. w formie masła orzechowego do kaszki, owsianki czy kleiku, a później jako przekąska lub dodatek do jedzenia.


JAK MOŻEMY WYKORZYSTAĆ ORZECHY NERKOWCA?


Orzechy nerkowca są doskonałą samodzielną przekąska, która zawiera bombę witamin i minerałów. W takiej nieprzetworzonej formie zachowują maksymalną ilość wartości odżywczych. Jednak nie oznacza to, że nie  możemy eksperymentować z nimi w kuchni.

Doskonale sprawdzą się również jako dodatek do różnych dań. Bardzo dobrze odnajdą się w sosach, pastach do makaronów, np. w przepisie z naszego bloga “Pesto z pastą z orzechów nerkowca”.

Fantastycznie komponują się z mięsem oraz warzywami. Doskonałym przykładem jest potrawa curry, bardzo lubiana przez wielu ludzi. Będzie rewelacyjnym dodatkiem w sałatkach oraz owsiankach. Obłędnie pasują jako dodatek do ciast, ciasteczek, deserów, lodów. Można z nich robić również masła, kremy oraz mleko.

Zachęcamy do eksperymentów oraz podzielenia się nimi z nami.


Wszystkie komentarze

Zostaw odpowiedź