ŻURAWINA I JEJ WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE

ŻURAWINA I JEJ WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE

Czerwone, małe, twarde, okrągłe owoce, o kwaśno-cierpkim smaku posiadające wiele cennych prozdrowotnych właściwościach. Mowa oczywiście o żurawinie! Wspomaga nasz układ odpornościowy, co jest przydatne w chłodniejszych okresach, gdy łatwo jest się przeziębić. A takich nam niestety nie brakuje. Jednak owoc ten może być z nami przez cały rok w postaci liofilizatu, jako suszona lub mrożona. Jakie wartościowe działanie ma żurawina? -  dowiesz się czytając ten artykuł. 

swieza zurawina liofilizowana wlasciwosci HiFOOD


Żurawina posiada ogromne działanie antyoksydacyjne, zawiera wiele przeciwutleniaczy i związków przeciwzapalnych. Znamy ją przede wszystkim z dobroczynnego wpływu na układ moczowy. Stosując ją jako profilaktykę oraz podczas przebiegu choroby. Jednak żurawinę możemy stosować przy różnych problemach. Jej właściwości powinniśmy znać oraz wykorzystywać w codziennej diecie. 


Co to za roślina?

Owoce żurawiny rosną na krzewinkach. Są spokrewnione z jagodami. Mamy kilka odmian tego owocu: wielkoowocową, błotną, drobnolistną. Pochodzi z Ameryki Północnej oraz chłodniejszych, północnych terenów Europy. Jest rośliną wieloletnią, rosnąca na kwaśnym torfowym podłożu. Kwitnie w okresie czerwiec-sierpień, a owoce zbierane są późną jesienią.


Właściwości oraz wartości

W żurawinie znajdziemy duże ilości wit. C, E, żelazo, magnez, potas, fosfor, które doskonale wspomagają  nasz układ odpornościowy. Nazywana jest naturalnym antybiotykiem ponieważ stymuluje układ immunologiczny do lepszej pracy i mocniejszej obrony przed zagrożeniami.

Warto wspomnieć, że żurawina zawiera wiele związków (fitozwiązki, flawonoidy, antocyjany, polifenole, sterole, nienasycone kwasy tłuszczowe czy związki aromatyczne), a niektóre z nich są charakterystyczne tylko dla tego owocu. 

wlasciwosci zdrowotne zurawiny HiFOOD

Korzystny wpływ na układ moczowy

Owoce żurawiny są cennym źródłem proantocyjanidyn, to związki chemiczne, które mają za zadanie ochraniać nasz układ moczowy przed bakteriami. Mają one cechy przeciwzapalne, które chronią nas, ale również przyspieszają leczenie podczas zakażenia i zapalenia układu moczowego.
Dobrze wprowadzić ją do swojej codziennej diety, aby zapobiegać infekcjom dróg moczowych i pęcherza oraz profilaktycznie, a zwłaszcza przy nawracających infekcjach.  


Wpływ na układ pokarmowy

Właściwości antybakteryjne, antygrzybicze wspomagają nasz układ pokarmowy nie pozwalając osadzać się bakteriom na jego ściankach, zapobiegając i wspomagając leczenie chorób związanych z tym układem np. wrzodów żołądka. Żurawina pomaga usunąć z organizmu toksyny, posiada dobre właściwości odtruwające, a do tego reguluje przemianę materii. W tym celu warto również pić sok żurawinowy.
Dodatkowo błonnik zawarty w żurawinie wspomaga prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, zapobiegając np. zaparciom.

zurawina swieza liofilizowana suszona HiFOOD

Wpływ na układ krwionośny

Flawonoidy zawarte w żurawinie rozrzedzają krew i rozszerzają naczynia krwionośne, chroniąc nasz organizm przed zakrzepami, zawałem serca oraz udarem. To one obniżają poziom "złego" cholesterolu zapobiegając dzięki temu miażdżycy.


Właściwości przeciwnowotworowe

Liczne antyoksydanty zawarte w tym owocu chronią nas przed stresem oksydacyjnym, który niszczy nasze komórki, powodując wytwarzanie się wolnych rodników, a to może sprzyjać powstawaniu chorób nowotworowych. Antyoksydanty mają również wpływ na naszą skórę, włosy i paznokcie, spowalniając procesy starzenia się komórek.

Zurawina wlasciwosci cenne witaminy HiFOOD

Żurawina w ciąży

Kobiety w ciąży muszą uważać na siebie w tym stanie. Są niestety bardziej narażone na infekcje dróg moczowych. Żurawina może im bardzo w tym pomóc, jako profilaktyka oraz podczas już występującego stanu zapalnego. Oczywiście jak ze wszystkim muszą uważać na jej ilość. Jednak oczywiście ten domowy sposób może nie wystarczyć i trzeba będzie skonsultować ten stan z lekarzem.


Żurawina a cukrzyca

Świeża żurawina zaliczana jest do owoców, które zawierają najniższą zawartość cukru. Ma niski indeks glikemiczny IG45, natomiast suszona ma już wyższy IG65.

Świeża jest sprzymierzeńcem dla osób zmagających się z cukrzycą czy insuloopornością. Stosowana w diecie cukrzyków obniża stężenie glukozy po posiłku. Wykazano również, że poprawia wrażliwość na insulinę, co również jest istotne przy leczeniu tego schorzenia.

suszona zurawina bez cukru calojagodowa HiFOOD

W przypadku żurawiny suszonej, która jest w różnych formach. Najlepsza jest ta bez dodatkowych słodzików. Jest ona naturalnie słodka ponieważ wytwarzają się naturalne cukry. W tej formie jest najlepsza dla cukrzyków. Osoby zmagające się z cukrzycą powinny uważać na tą dosładzaną cukrem. Dobrze jest szukać tej z koncentratem jabłkowym, ponieważ występują w niej tylko naturalne cukry. Dodatkowo błonnik również korzystnie wpływa na obniżenie glukozy we krwi oraz spowolnienie jej wchłaniania.


Żurawina w diecie dziecka

Żurawina jak wcześniej było wspomniane należy do rodziny jagodowej, można ją wprowadzać do diety dziecka od 6 miesiąca życia. Oczywiście jak z każdym nowym pokarmem wprowadzonym do diety dziecka należy zachować ostrożność.

Skupmy się jednak na zaletach, zawierają dużą dawkę witaminy C, co wspomaga ich układ odpornościowy chroniąc je przed przeziębieniem czy przed infekcjami układu moczowego. Wpływa również korzystnie na dziąsła i zęby, chroniąc je przed bakteriami, pojawieniem się próchnicy oraz chorób dziąseł. Wprowadzając ją do diety dziecka dostarczymy mu cenne witaminy (m.in.A, C, E) i minerały, które w okresach gdy występują przeziębienia są niezastąpione. 

Zurawina liofilizowana bez cukru HiFOOD

Żurawina, kiedy uważać?

Żurawina zaliczana jest do bezpiecznych owoców i stosowana w diecie zdrowych osób nie powinna powodować niepożądanych konsekwencji. Warto jednak pamiętać o umiarze i dostosować dzienne spożycie tego owocu. Wszystko również zależy w jakiej formie go przyjmujemy. Biorąc pod uwagę świeży owoc, dawka dzienna 100-300g jest bezpieczna, sok 100% to 60-150ml, a w postaci suszonej do 8g, gdy nie łączymy jej z borówką

Szczególną uwagę powinny stosować osoby, które zmagają się kamicą nerkową, z problemami krzepliwości krwi oraz te, które stosują walerianę.

Ze względu na występujące w żurawinie szczawiany, które zwiększają ryzyko oraz rozwój wspomnianej kamicy nerkowej. Osoby, które mają cierpią na niedobory wapnia powinny również unikać tego owocu. Szczawiany zaburzają wchłanianie wapnia z dostarczanych pokarmów.

Osoby zmagające się z cukrzycą czy insuloopornością powinny uważać na żurawinie suszoną dosładzaną, która ma wyższy indeks glikemiczny (IG62). 


Żurawina, którą wybrać?

Na rynku żurawina jest dostępna w różnych formach. Możemy czerpać z jej cennych wartości w codziennej diecie ze świeżej żurawiny, liofilizatu, suszonej, mrożonej, całojagodowej czy ciętej. Występuje też w tabletkach, sokach i koncentratach. Jak w większości przypadków świeża bez obróbki termicznej jest najlepsza ze względu na jej skład mineralny jednak jest ona dostępna przez krótki okres czasu.

Rewelacyjnym jej zamiennikiem dostępnym cały rok jest liofilizat. Żurawina poddana liofilizacji, procesowi “mrożenia na sucho”, wpływa w minimalnym stopniu na cenne składniki mineralne w niej zawarte. Zachowuje w 95% jej wartości mineralnych, kolor, kształt i smak.

porownanie zurawiny suszona liofilizowana swieza HiFOOD

Różnica jest przy procesie suszenia, tu już mamy kilka rodzajów. Najlepiej gdy podczas tej obróbki nie dodaje się dużej ilości oleju oraz cukru. Jednak pamiętajmy, żurawina ma kwaśno-cierpki smak więc po dodaniu substancji słodzącej staje się bardziej przyjazna naszemu podniebieniu.

Oczywiście gdy mamy wybór szukajmy takiej, która jest dosładzana koncentratem, sokiem jabłkowym, ponieważ są to cukry naturalnie występujące w owocach (fruktoza), które są dla naszego organizmu lepszym sprzymierzeńcem.

Warto też zwrócić uwagę na to czy żurawina suszona jest całojagodowa czy cięta. Ta całojagodowa będzie bardziej soczysta i aromatyczna niż cięta. 

zurawina zastosowanie przeciwzapalna zdrowa HiFOOD

Sięgaj i czerp z niej przez cały rok

Jak wiemy żurawina to owoc sezonowy, a my mamy sposób aby korzystać z jej właściwości przez cały rok! Znajdziecie u nas żurawinę liofilizowaną oraz suszoną.

Żurawinę możemy wykorzystać do różnych dań, potraw czy napojów. Dodana do owsianki, jogurtu, serka wzbogaci i urozmaici nasz posiłek. A dorzucona do herbaty wydobędzie piękny aromat i nas rozgrzeje. Sprawdzi się doskonale w ciastach i ciasteczkach.

Na naszym blogu znajdziecie rewelacyjny przepis na mocno orzechowe ciasto marchewkowe właśnie z dodatkiem suszonej żurawiny. Dodana do sałatek, sosów, mięs sprawi, że codzienne posiłki zaskoczą nas na nowo.

Wszystkie komentarze

Zostaw odpowiedź