CZARNA PORZECZKA LIOFILIZOWANA 100%

Czarna porzeczka liofilizowana, cały owoc, 100% naturalna, bez dodatku cukru, wzmacniaczy smaku oraz konserwantów.
10,90 zł
9,90 zł Zniżka 1,00 zł
Brutto
HF5625

Specyficzne kody

ean13
5904292454457
Waga
Ilość
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 10,90 zł / Najniższa przecena w ciągu ostatnich 30 dni: 6,90 zł
 

Polityka Prywatności

 

Wysyłka 24h - Darmowa dostawa od 99zł

 

Czas na zwrot towaru 21 dni

redeem
Kupując ten produkt możesz zebrać 10 punktów lojalnościowych . Twój koszyk będzie zawierał 10 punktów Punkty możesz wymienić na kod rabatowy 0,20 zł .


Czarna porzeczka liofilizowana 100%

Liofilizowane owoce, to nic innego jak radość z sezonowych owoców przez cały rok! 100% owoców, bez dodatku cukru, konserwantów i wzmacniaczy smaku. Liofilizaty zachowują swój piękny kolor oraz smak, a co najważniejsze w procesie konserwacji poprzez suszenie ze stanu mrożonego, nie tracą swoich wartości odżywczych. Warto również wspomnieć, że dostarczają blisko tyle samo białka, tłuszczy, węglowodanów i składników mineralnych co świeże owoce! 

Słysząc “liofilizowane” nasuwają się pewne pytania… Czym jest liofilizacja? Czy jest ona zdrowa? Czy każdy może spożywać liofilizowane owoce i warzywa? Jakie jest ich zastosowanie? Jak je przechowywać?
Jeśli zadałeś sobie chociaż jedno z powyższych pytań, to zapraszam Cię do dalszej lektury. 

Nasza liofilizowana czarna porzeczka
, to sto procent owocu, bez dodatku żadnych konserwantów. Usunięcie do 98% wody powstrzymuje rozwój mikroorganizmów oraz zapobiega psuciu się owoców. Ciesz się smakiem czarnej porzeczki cały rok! Dzięki temu, że jest to produkt liofilizowany, masz do niego dostęp przez cały rok. Zdrowa przekąska świetnie nada się jako dodatek do owsianki, na drugie śniadanie lub do pracy.

Właściwości czarnej porzeczki liofilizowanej

Czarne porzeczki, to bogactwo witaminy C, w 100g owocu znajdziemy aż 183 mg, czyli ponad 240% naszego dziennego zapotrzebowania! Znajdziemy w niej również witaminę A, E oraz witaminy z gr. B. Ten mały czarny owoc jest pełen antocyjanów, polifenoli oraz kwasu gamma-linolenowego (GLA). W jego składzie znajdziemy również potas, wapń, magnez, fosfor i żelazo. 

Pomocne w profilaktyce chorób układu krążenia oraz metabolicznych. Poprawiają trawienie i działają rozkurczowo, dzięki obecności flawonoidów. Polecane osobom, które borykają się z częstym bólem brzucha, objawiającym się skurczami. 

Zawierają dużo antocyjanów, które przy regularnym spożywaniu mogą poprawić wrażliwość tkanek na działanie insuliny, szczególnie u osób z cukrzycą typu 2. Jak potwierdzają badania naukowe, antocyjany blokują aktywność enzymów metabolizujących węglowodany, co skutkuje spowolnieniem rozkładu węglowodanów, a przy tym nagłym wzrostem stężenia glukozy we krwi. [1]


Czarne porzeczki wykazują działanie przeciwzapalne, wspierając nasz układ odpornościowy dlatego warto wprowadzić je do swojej diety, aby zapobiegać rozwojowi stanu zapalnego. Dodatkowo dzięki temu, że są przeciwutleniające korzystnie wpływają na nerki, zapobiegając przewlekłym chorobom. Regularnie spożywane mogą zapobiec rozwojowi kamicy nerkowej.

Dbają o nasz wzrok, poprawiając ukrwienie w okolicach nerwów wzrokowych. Bogate w witaminę C, GLA oraz kwas linolowy pomocne przy zespole suchego oka. Uważa się, że mogą spowolnić postęp pogarszającego się pola widzenia u osób z jaskrą. 

Dodatkowo, przyspieszają regenerację skóry oraz gojenie się ran, polecane osobom borykającym się ze stanami zapalnymi skóry.

Zastosowanie czarnej porzeczki liofilizowanej 

A teraz najlepsze i najważniejsze - czyli zastosowanie. Jak wykorzystać nasze owoce liofilizowane? Możesz użyć: 

  • jako dodatek do owsianki, jaglanki, musli
  • do kaszek dla maluszków
  • do jogurtu naturalnego aby podkręcić jego smak
  • jako zdrową przekąskę do szkoły na drugie śniadanie dla Twojego szkraba lub do pracy
  • jako przekąskę podczas wycieczki
  • do wypieków cukierniczych, jako dodatek lub dekorację
  • do wafli ryżowych na śniadanie z ulubionym masłem orzechowym :)
  • do budyniu lub kisielu
  • do kompotu lub zupy owocowej


PARAMETRY PRODUKTU

ParametrInformacja
Produkt bezglutenowyTAK
Produkt wegetariańskiTAK
Produkt wegańskiTAK
GMOBRAK
LaktozaBRAK
Dodatek cukru0%
Dodatek soli0%


Czym jest liofilizacja? 

Liofilizacja to suszenie sublimacyjne, jedna z metod konserwacji produktów spożywczych. Ma ona na celu zmniejszenie wagi oraz objętości produktu, zachowując jednocześnie ich maksymalną wartość odżywczą. 

Liofilizacja, jest to proces polegający na usunięciu z zamrożonego produktu wody przez sublimację lodu. Mówiąc prościej, lód od razu przechodzi w parę wodną, pomijając fazę stanu ciekłego. Cały proces przebiega przy udziale niskiej temperatury sięgającej do -50°C oraz obniżonego ciśnienia. Ostatnim etapem jest dosuszanie. Dzięki procesowi liofilizacji dany produkt zachowuje swoją maksymalną wartość odżywczą. 

Wysokość temperatury w której przeprowadzany jest proces liofilizacji jest również uzależniony od danego produktu, tak aby zachować odpowiednie wartości odżywcze danego owocu. 

Czy liofilizacja jest zdrowa? 

Mimo, że samo słowo może nam się wydawać dość skomplikowane i często-gęsto ciężko jest nam je wymówić, to wcale nie jest ono takie straszne. Czy liofilizacja jest zdrowa? Aktualnie, wysuwa się na prowadzenie jeśli chodzi o konserwację produktów spożywczych. Jest to proces, w którym nie stosuje się żadnych konserwantów! Więc sięgając po owoce liofilizowane możemy być pewni, że jest w nich 100% owocu i nic poza tym.  

Jak przechowywać owoce liofilizowane? 

Nasza owoce liofilizowane są pakowane w doypacki, które możemy otwierać i zamykać tyle razy ile nam się zamarzy. :) Należy jednak pamiętać o tym, że aby produkt był świeży i nie tracił swoich wartości odżywczych, trzeba mu zapewnić odpowiednie warunki przechowywania. Więc trzymaj go z dala od gotowania i pieczenia. Najlepiej mu będzie w ciemnej szafce kuchennej, gdzie temperatura nie przekracza max. 25 ̊C, ale preferowanym miejscem będą warunki chłodnicze (ok. 3 ̊C) - w takich warunkach możesz go przechowywać co najmniej 9 miesięcy.

[1] Belwal, T., Nabavi, S. F., Nabavi, S. M., & Habtemariam, S. (2017). Dietary anthocyanins and insulin resistance: When food becomes a medicine. Nutrients, 9(10), 1111.



SKŁAD: Czarna porzeczka liofilizowana 100%

Produkt jest w pełni bezglutenowy. Nie zawiera konserwantów. 

Wartość odżywcza w 100 g produktu: 

Wartość energetyczna1209 Kj/ 289 kcal  
Tłuszcz2,1 g
       - w tym kwasy tłuszczowe nasycone <0,1 g
Węglowodany 39 g
       - w tym cukry34 g
Błonnik8 g
Białko41 g
Sól0,03 g


Przechowywać w temp. <25℃, w suchym i chłodnym miejscu, z dala od bezpośredniego działania promieni słonecznych. 

Producent: HiFOOD Modrzewiowa 5, 36-100 Kolbuszowa 

Komentarze

Oceń 
Anna D

Zdrowa przekąska dla całej rodziny. Fajnie pasuje do musli na śniadanie.

Napisz swoją opinię

CZARNA PORZECZKA LIOFILIZOWANA 100%

Czarna porzeczka liofilizowana, cały owoc, 100% naturalna, bez dodatku cukru, wzmacniaczy smaku oraz konserwantów.

Napisz swoją opinię