

Specyficzne kody
Polityka Prywatności
Wysyłka 24h - Darmowa dostawa od 99zł
Czas na zwrot towaru 21 dni
Kupując ten produkt możesz zebrać
14
punktów lojalnościowych
.
Twój koszyk będzie zawierał
14
punktów
Punkty możesz wymienić na kod rabatowy
0,28 zł
.
Liofilizowane owoce, to nic innego jak radość z sezonowych owoców przez cały rok! 100% owoców, bez dodatku cukru, konserwantów i wzmacniaczy smaku. Liofilizaty zachowują swój piękny kolor oraz smak, a co najważniejsze w procesie konserwacji poprzez suszenie ze stanu mrożonego, nie tracą swoich wartości odżywczych. Warto również wspomnieć, że dostarczają blisko tyle samo białka, tłuszczy, węglowodanów i składników mineralnych co świeże owoce!
Słysząc “liofilizowane” nasuwają się pewne pytania… Czym jest liofilizacja? Czy jest ona zdrowa? Czy każdy może spożywać liofilizowane owoce i warzywa? Jakie jest ich zastosowanie? Jak je przechowywać?
Jeśli zadałeś sobie chociaż jedno z powyższych pytań, to zapraszam Cię do dalszej lektury.
Nasza liofilizowana żurawina, jest 100% naturalna, bez zbędnych dodatków. Teraz możesz cieszyć się jej pięknym smakiem, kolorem i zapachem cały rok! Już nie musisz jej wyczekiwać z utęsknieniem do lata. Ciesz się jej smakiem nawet w środku zimy, liofilizowana posłuży Ci prosto z opakowania. Świetnie nada się do porannego koktajlu, ulubionej owsianki, galaretki lub gofrów. Idealnie sprawdzi się jako zdrowa przekąska do szkoły lub pracy, ale również umili Ci czas w podróży.
Nasza liofilizowana żurawina, to bomba witamin i składników mineralnych o właściwościach prozdrowotnych! Znajdziemy w niej witaminę A, C, E, K, P, witaminy z gr B oraz cenne minerały takie jak fosfor, wapń, miedź, magnez, potas, sód oraz cynk. To właśnie dzięki ich obecności, żurawina uważana jest za naturalny antybiotyk i świetnie wspomaga układ odpornościowy. Przeciwdziała stanom zapalnym i przyspiesza ich leczenie.
Żurawina, to doskonały wybór dla kobiet w ciąży, nie od dziś wiadomo, że ma ona pozytywny wpływ na układ moczowy i chroni go przed niechcianymi bakteriami. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne i oczyszczające.
Jest pomocna w usuwaniu z organizmu toksyn oraz posiada właściwości odtruwające. Wspomaga układ pokarmowy, zapobiegając osadzaniu się bakteriom na jego ściankach, a dodatkowo reguluje przemianę materii.
Liczne antyoksydanty w niej zawarte chronią przed stresem oksydacyjnym, blokując wytwarzanie się wolnych rodników. Spowalniają procesy starzenia się komórek, dbając o wygląd naszej skóry, włosów oraz paznokci. :)
Szybko znajdziesz odpowiednie zastosowanie w Twojej kuchni. Dosłodzi ona Twoje dania, możesz dodawać ją do owsianki, domowego musli, dorzucić do koktajlu lub stworzyć swoją własną mieszankę bakaliową na drugie śniadanie. Świetnie nada się również do wypieków, sałatek oraz dań mięsnych.
Należy pamiętać, aby sięgać po nią w zdrowo-rozsądkowych ilościach, ponieważ mimo tego że ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie, to charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym (IG 62).
A teraz przejdźmy do najprzyjemniejszej części - czyli zastosowania. Jak wykorzystać liofilizowaną żurawinę?
Użyj ich:
Parametr | Informacja |
Produkt bezglutenowy | TAK |
Produkt wegetariański | TAK |
Produkt wegański | TAK |
GMO | BRAK |
Laktoza | BRAK |
Dodatek cukru | 0% |
Dodatek soli | 0% |
Liofilizacja to suszenie sublimacyjne, jedna z metod konserwacji produktów spożywczych. Ma ona na celu zmniejszenie wagi oraz objętości produktu, zachowując jednocześnie ich maksymalną wartość odżywczą.
Liofilizacja, jest to proces polegający na usunięciu z zamrożonego produktu wody przez sublimację lodu. Mówiąc prościej, lód od razu przechodzi w parę wodną, pomijając fazę stanu ciekłego. Cały proces przebiega przy udziale niskiej temperatury sięgającej do -50°C oraz obniżonego ciśnienia. Ostatnim etapem jest dosuszanie. Dzięki procesowi liofilizacji dany produkt zachowuje swoją maksymalną wartość odżywczą.
Wysokość temperatury w której przeprowadzany jest proces liofilizacji jest również uzależniony od danego produktu, tak aby zachować odpowiednie wartości odżywcze danego owocu.
Mimo, że samo słowo może nam się wydawać dość skomplikowane i często-gęsto ciężko jest nam je wymówić, to wcale nie jest ono takie straszne. Czy liofilizacja jest zdrowa? Aktualnie, wysuwa się na prowadzenie jeśli chodzi o konserwację produktów spożywczych. Jest to proces, w którym nie stosuje się żadnych konserwantów! Więc sięgając po owoce liofilizowane możemy być pewni, że jest w nich 100% owocu i nic poza tym.
Nasza owoce liofilizowane są pakowane w doypacki, które możemy otwierać i zamykać tyle razy ile nam się zamarzy. :) Należy jednak pamiętać o tym, że aby produkt był świeży i nie tracił swoich wartości odżywczych, trzeba mu zapewnić odpowiednie warunki przechowywania. Więc trzymaj go z dala od gotowania i pieczenia. Dobrze mu będzie w ciemnej szafce kuchennej, gdzie temperatura nie przekracza
25 ̊C, ale najlepszym miejscem będą warunki chłodnicze (ok. 3 ̊C) - w takich warunkach możesz go przechowywać co najmniej 9 miesięcy.
Wartość energetyczna | 1416 Kj/ 337 kcal |
Tłuszcz | 1,5 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,4 g |
Węglowodany | 67,2 g |
- w tym cukry | 34,7 g |
Błonnik | 24 g |
Białko | 1,7 g |
Sól | 0,03 g |
Bardzo pyszne