ŚLIWKA WĘGIERKA LIOFILIZOWANA 100%
✔️ Smaczna i chrupiąca przekąska
✔️ Bez dodatku cukru, bez konserwantów
Specyficzne kody
- ean13
- 5904292454051
Polityka Prywatności
Wysyłka 24h - Darmowa dostawa od 99zł
Czas na zwrot towaru 21 dni
Kupując ten produkt możesz zebrać
12
punktów lojalnościowych
.
Twój koszyk będzie zawierał
12
punktów
Punkty możesz wymienić na kod rabatowy
0,24 zł
.
Śliwka liofilizowana 100%
Liofilizowane owoce, to nic innego jak radość z sezonowych owoców przez cały rok! 100% owoców, bez dodatku cukru, konserwantów i wzmacniaczy smaku. Liofilizaty zachowują swój piękny kolor oraz smak, a co najważniejsze w procesie konserwacji poprzez suszenie ze stanu mrożonego, nie tracą swoich wartości odżywczych. Warto również wspomnieć, że dostarczają blisko tyle samo białka, tłuszczy, węglowodanów i składników mineralnych co świeże owoce!
Słysząc “liofilizowane” nasuwają się pewne pytania… Czym jest liofilizacja? Czy jest ona zdrowa? Czy każdy może spożywać liofilizowane owoce i warzywa? Jakie jest ich zastosowanie? Jak je przechowywać?
Jeśli zadałeś sobie chociaż jedno z powyższych pytań, to zapraszam Cię do dalszej lektury.
Nasze polskie liofilizowane śliwki, to sto procent owocu, bez dodatku żadnych konserwantów. Ciesz się niesamowitym słodkim smakiem śliwki przez cały rok! Dzięki temu, że jest to produkt liofilizowany, masz do niego dostęp kiedy tylko chcesz. Zdrowa przekąska dla dzieci i dorosłych, świetnie nada się na drugie śniadanie lub do pracy.
Właściwości liofilizowanych śliwek
Śliwka, ten niepozorny, ogólnodostępny owoc kryje w sobie wiele cennych witamin i składników mineralnych. Zawiera wapń, potas, żelazo, fosfor, magnez, polifenole i błonnik oraz witaminę C, A, E, B6 oraz K.
Znana ze swojego korzystnego wpływu na układ pokarmowy, od lat stosowana przy dolegliwościach żołądkowych. Poprawia apetyt, więc warto podawać ją również niejadkom. Ze względu na obecność błonnika i antyoksydantów, korzystnie wpływa na zwalczanie wolnych rodników, chroni jelito grube przed chorobami nowotworowymi. Zaleca się spożywanie profilaktycznie około 3-4 śliwek dziennie.
Śliwki, bogate w witaminy z gr. B oraz magnez, dobroczynnie wpływają na nasz układ nerwowy, usprawniając pracę mózgu i poprawiając nasze samopoczucie. Dodatkowo poprawiają pamięć i koncentrację, a witamina A w nich zawarta pozytywnie wpływa na procesy widzenia.
Wspomagają pozbycie się pękających naczynek, dlatego polecane są osobom borykającym się z tym problemem. Za sprawą dużej zawartości witaminy K, która poprawia elastyczność naczyń krwionośnych i witaminy C, która je uszczelnia.
Śliwki działają przeciwmiażdżycowo, hamując wchłanianie się cholesterolu. Są dobrym źródłem potasu, dzięki czemu dobroczynnie wpływają na serce oraz kontrolują pracę mięśni w organizmie i ciśnienie krwi. Zalecane kobietom po trzydziestce w celu przyspieszenia metabolizmu.
Zastosowanie śliwki liofilizowanej
A teraz przejdźmy do najprzyjemniejszej części - czyli zastosowania. Jak wykorzystać nasze liofilizowane śliwki?
Możesz użyć ich:
- jako dodatek do owsianki, jaglanki, musli
- do kaszek dla maluszków
- do smoothie i koktajli dla sportowców
- do jogurtu naturalnego aby podkręcić jego smak
- jako zdrową przekąskę do szkoły na drugie śniadanie dla Twojego szkraba lub do pracy
- jako przekąskę podczas wycieczki
- do naleśników i gofrów
- do wypieków cukierniczych, jako dodatek lub dekorację
- do wafli ryżowych na śniadanie z ulubionym masłem orzechowym :)
- do budyniu, kisielu, galaretki
- do kompotu lub zupy owocowej
- do sosów i mięs, owoce po namoczeniu odzyskują swój pierwotny kształt
- albo wyjadać pełnymi garściami prosto z opakowania
Parametr | Informacja |
Produkt bezglutenowy | TAK |
Produkt wegetariański | TAK |
Produkt wegański | TAK |
GMO | BRAK |
Laktoza | BRAK |
Dodatek cukru | 0% |
Dodatek soli | 0% |
Czym jest liofilizacja?
Liofilizacja to suszenie sublimacyjne, jedna z metod konserwacji produktów spożywczych. Ma ona na celu zmniejszenie wagi oraz objętości produktu, zachowując jednocześnie ich maksymalną wartość odżywczą.
Liofilizacja, jest to proces polegający na usunięciu z zamrożonego produktu wody przez sublimację lodu. Mówiąc prościej, lód od razu przechodzi w parę wodną, pomijając fazę stanu ciekłego. Cały proces przebiega przy udziale niskiej temperatury sięgającej do -50°C oraz obniżonego ciśnienia. Ostatnim etapem jest dosuszanie. Dzięki procesowi liofilizacji dany produkt zachowuje swoją maksymalną wartość odżywczą.
Wysokość temperatury w której przeprowadzany jest proces liofilizacji jest również uzależniony od danego produktu, tak aby zachować odpowiednie wartości odżywcze danego owocu.
Czy liofilizacja jest zdrowa?
Mimo, że samo słowo może nam się wydawać dość skomplikowane i często-gęsto ciężko jest nam je wymówić, to wcale nie jest ono takie straszne. Czy liofilizacja jest zdrowa? Aktualnie, wysuwa się na prowadzenie jeśli chodzi o konserwację produktów spożywczych. Jest to proces, w którym nie stosuje się żadnych konserwantów! Więc sięgając po owoce liofilizowane możemy być pewni, że jest w nich 100% owocu i nic poza tym.
Jak przechowywać owoce liofilizowane?
Nasza owoce liofilizowane są pakowane w doypacki, które możemy otwierać i zamykać tyle razy ile nam się zamarzy. :) Należy jednak pamiętać o tym, że aby produkt był świeży i nie tracił swoich wartości odżywczych, trzeba mu zapewnić odpowiednie warunki przechowywania. Więc trzymaj go z dala od gotowania i pieczenia. Dobrze mu będzie w ciemnej szafce kuchennej, gdzie temperatura nie przekracza
25 ̊C, ale najlepszym miejscem będą warunki chłodnicze (ok. 3 ̊C) - w takich warunkach możesz go przechowywać co najmniej 9 miesięcy.
Kraj pochodzenia: Polska
Informacje dodatkowe: Produkt jest w pełni bezglutenowy.
Wartość odżywcza produktu w 100 g:
Wartość energetyczna | 1482 Kj/ 354 kcal |
Tłuszcz | 2,2 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | <0,1 g |
Węglowodany | 73 g |
- w tym cukry | 73 g |
Błonnik | 15 g |
Białko | 5,1 g |
Sól | <0,01 g |
Przechowywać w temp. <25℃, w suchym i chłodnym miejscu, z dala od bezpośredniego działania promieni słonecznych.
Producent: HiFOOD Modrzewiowa 5, 36-100 Kolbuszowa
Komentarze
Takie jak powinny być. Chrupiące i pyszne.
Dla mnie fanatastyczna, w smaku jak świeży owoc, a do tego przyjemnie chrupiąca.