BANAN LIOFILIZOWANY 100%

Banan liofilizowany - plastry, 100% owoców, bez dodatku cukru, wzmacniaczy smaku i konserwantów. 
33,90 zł
20,90 zł Zniżka 13,00 zł
Brutto
HF43100

Specyficzne kody

ean13
5904292454099
Waga
Ilość
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 11,90 zł / Najniższa przecena w ciągu ostatnich 30 dni: 19,50 zł
 

Polityka Prywatności

 

Wysyłka 24h - Darmowa dostawa od 99zł

 

Czas na zwrot towaru 21 dni

redeem
Kupując ten produkt możesz zebrać 33 punktów lojalnościowych . Twój koszyk będzie zawierał 33 punktów Punkty możesz wymienić na kod rabatowy 0,66 zł .


Banan liofilizowany - plastry 100%

Liofilizowane owoce, to nic innego jak radość z sezonowych owoców przez cały rok! 100% owoców, bez dodatku cukru, konserwantów i wzmacniaczy smaku. Liofilizaty zachowują swój piękny kolor oraz smak, a co najważniejsze w procesie konserwacji poprzez suszenie ze stanu mrożonego, nie tracą swoich wartości odżywczych. Warto również wspomnieć, że dostarczają blisko tyle samo białka, tłuszczy, węglowodanów i składników mineralnych co świeże owoce! 

Słysząc “liofilizowane” nasuwają się pewne pytania… Czym jest liofilizacja? Czy jest ona zdrowa? Czy każdy może spożywać liofilizowane owoce i warzywa? Jakie jest ich zastosowanie? Jak je przechowywać?

Jeśli zadałeś sobie chociaż jedno z powyższych pytań, to zapraszam Cię do dalszej lektury. 

Nasze liofilizowane banany w plastrach, to 100% owocu, bez dodatku cukru i konserwantów. Ciesz się niesamowitym słodkim smakiem przez cały rok! Dzięki temu, że jest to produkt liofilizowany, masz do niego dostęp kiedy tylko chcesz. Zdrowa przekąska, która doda Ci energii! Świetny wybór dla dzieci i dorosłych, nada się na drugie śniadanie, do pracy, przyda w podróży lub doda zastrzyku energii przed treningiem!

Właściwości liofilizowanych bananów


Banany, to bogactwo wielu dobroczynnych wartości odżywczych
. Zawierają dużo potasu, a równocześnie są dobrym źródłem magnezu, jodu, wapnia i fosforu oraz witaminy C, B6, A, E i K. Doceniane bardzo przez sportowców, w szczególności biegaczy długodystansowych, którym to dodają energii przed maratonem. Warto po nie sięgać w tym celu przed treningiem, a po treningu aby uzupełnić składniki mineralne

Bogate w potas, regulują ciśnienie krwi, łagodzą napięcia w żyłach i tętnicach, dbając o to aby wszystkie nasze narządy były lepiej dotlenione. Pierwiastek ten, pełniący wiele ważnych funkcji w naszym organizmie, pozytywnie wpływa na profilaktykę dotyczącą miażdżycy, udaru oraz ataków serca. 

Banany, które są doskonałym źródłem żelaza, pomagają w wcale z anemią. Dodatkowo, oczyszczają organizm z toksyn i przyczyniają się do poprawy tolerancji na glukozę. Mimo dużej kaloryczności, są lekkostrawne i polecane osobom z problemami żołądkowymi. Dzięki wysokiej zawartości błonnika regulują pracę przewodu pokarmowego oraz zwiększają wchłanianie składników odżywczych. Odgrywają również ważną rolę w profilaktyce chorób. 


Sprawdzają się również przy bolesnych miesiączkach, ponieważ magnez w nich obecny pomaga rozluźnić mięśnie, a z kolei witamina B6 oprócz tego, że łagodzi ból pomaga również wyregulować cykl miesiączkowy. Magnez w połączeniu z wit. B6, wpływają na dobry nastrój i pomagają się zrelaksować.


Warto wspomnieć o tym, że pomimo swoich dobroczynnych właściwości, nie każdy może po nie sięgać. Nie są wskazane cukrzykom, ponieważ zawierają dużo cukrów prostych i posiadają wysoki IG - dojrzałe banany powyżej 70, a te mniej dojrzałe około 60. W przypadku diabetyków z wyregulowaną glikemią nie są one zakazane - ale warto wtedy sięgnąć po te mniej dojrzałe.

Zastosowanie bananów liofilizowanych

A teraz przejdźmy do najprzyjemniejszej części - czyli zastosowania. Jak wykorzystać nasze liofilizowane banany?

Możesz użyć ich:

  • jako dodatek do owsianki, jaglanki, musli 
  • do kaszek dla maluszków
  • do smoothie i koktajli dla sportowców
  • do jogurtu naturalnego aby podkręcić jego smak 
  • jako zdrową przekąskę do szkoły na drugie śniadanie dla Twojego szkraba lub do pracy 
  • jako przekąskę podczas wycieczki 
  • do naleśników i gofrów
  • do wypieków cukierniczych, jako dodatek lub dekorację 
  • do wafli ryżowych na śniadanie z ulubionym masłem orzechowym :) 
  • do budyniu, kisielu, galaretki
  • do kompotu lub zupy owocowej  
  • albo wyjadać pełnymi garściami prosto z opakowania

ParametrInformacja
Produkt bezglutenowyTAK
Produkt wegetariańskiTAK
Produkt wegańskiTAK
GMOBRAK
LaktozaBRAK
Dodatek cukru0%
Dodatek soli 0%


Czym jest liofilizacja?

Liofilizacja to suszenie sublimacyjne, jedna z metod konserwacji produktów spożywczych. Ma ona na celu zmniejszenie wagi oraz objętości produktu, zachowując jednocześnie ich maksymalną wartość odżywczą. 

Liofilizacja, jest to proces polegający na usunięciu z zamrożonego produktu wody przez sublimację lodu. Mówiąc prościej, lód od razu przechodzi w parę wodną, pomijając fazę stanu ciekłego. Cały proces przebiega przy udziale niskiej temperatury sięgającej do -50°C oraz obniżonego ciśnienia. Ostatnim etapem jest dosuszanie. Dzięki procesowi liofilizacji dany produkt zachowuje swoją maksymalną wartość odżywczą. 

Wysokość temperatury w której przeprowadzany jest proces liofilizacji jest również uzależniony od danego produktu, tak aby zachować odpowiednie wartości odżywcze danego owocu.

Czy liofilizacja jest zdrowa?

Mimo, że samo słowo może nam się wydawać dość skomplikowane i często-gęsto ciężko jest nam je wymówić, to wcale nie jest ono takie straszne. Czy liofilizacja jest zdrowa? Aktualnie, wysuwa się na prowadzenie jeśli chodzi o konserwację produktów spożywczych. Jest to proces, w którym nie stosuje się żadnych konserwantów! Więc sięgając po owoce liofilizowane możemy być pewni, że jest w nich 100% owocu i nic poza tym.

Jak przechowywać owoce liofilizowane?

Nasza owoce liofilizowane są pakowane w doypacki, które możemy otwierać i zamykać tyle razy ile nam się zamarzy. :) Należy jednak pamiętać o tym, że aby produkt był świeży i nie tracił swoich wartości odżywczych, trzeba mu zapewnić odpowiednie warunki przechowywania. Więc trzymaj go z dala od gotowania i pieczenia. Dobrze mu będzie w ciemnej szafce kuchennej, gdzie temperatura nie przekracza
25 ̊C, ale najlepszym miejscem będą warunki chłodnicze (ok. 3 ̊C) - w takich warunkach możesz go przechowywać co najmniej 9 miesięcy.


Skład: Banan liofilizowany 100%

Informacje dodatkowe: Produkt jest w pełni bezglutenowy

Wartość odżywcza produktu w 100 g:

Wartość energetyczna1449 Kj/ 356 kcal
Tłuszcz 0,7 g
        - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g
Węglowodany74,3 g
        - w tym cukry 63 g
Błonnik6,8 g
Białko6,8 g
Sól<0,01 g

Przechowywać w temp. <25℃, w suchym i chłodnym miejscu, z dala od bezpośredniego działania promieni słonecznych. 

Producent: HiFOOD Modrzewiowa 5, 36-100 Kolbuszowa

Komentarze

Oceń 
Anna D

Smaczna przekąska dla osób które nie lubią świeżych bananów. Liofilizowane banany są lekkie, przyjemnie chrupiące, nie za słodkie. Polecam spróbować!

Napisz swoją opinię

BANAN LIOFILIZOWANY 100%

Banan liofilizowany - plastry, 100% owoców, bez dodatku cukru, wzmacniaczy smaku i konserwantów. 

Napisz swoją opinię