

Specyficzne kody
Polityka Prywatności
Wysyłka 24h - Darmowa dostawa od 99zł
Czas na zwrot towaru 21 dni
Kupując ten produkt możesz zebrać
33
punktów lojalnościowych
.
Twój koszyk będzie zawierał
33
punktów
Punkty możesz wymienić na kod rabatowy
0,66 zł
.
Liofilizowane owoce, to nic innego jak radość z sezonowych owoców przez cały rok! 100% owoców, bez dodatku cukru, konserwantów i wzmacniaczy smaku. Liofilizaty zachowują swój piękny kolor oraz smak, a co najważniejsze w procesie konserwacji poprzez suszenie ze stanu mrożonego, nie tracą swoich wartości odżywczych. Warto również wspomnieć, że dostarczają blisko tyle samo białka, tłuszczy, węglowodanów i składników mineralnych co świeże owoce!
Słysząc “liofilizowane” nasuwają się pewne pytania… Czym jest liofilizacja? Czy jest ona zdrowa? Czy każdy może spożywać liofilizowane owoce i warzywa? Jakie jest ich zastosowanie? Jak je przechowywać?
Jeśli zadałeś sobie chociaż jedno z powyższych pytań, to zapraszam Cię do dalszej lektury.
Nasze liofilizowane banany w plastrach, to 100% owocu, bez dodatku cukru i konserwantów. Ciesz się niesamowitym słodkim smakiem przez cały rok! Dzięki temu, że jest to produkt liofilizowany, masz do niego dostęp kiedy tylko chcesz. Zdrowa przekąska, która doda Ci energii! Świetny wybór dla dzieci i dorosłych, nada się na drugie śniadanie, do pracy, przyda w podróży lub doda zastrzyku energii przed treningiem!
Banany, to bogactwo wielu dobroczynnych wartości odżywczych. Zawierają dużo potasu, a równocześnie są dobrym źródłem magnezu, jodu, wapnia i fosforu oraz witaminy C, B6, A, E i K. Doceniane bardzo przez sportowców, w szczególności biegaczy długodystansowych, którym to dodają energii przed maratonem. Warto po nie sięgać w tym celu przed treningiem, a po treningu aby uzupełnić składniki mineralne.
Bogate w potas, regulują ciśnienie krwi, łagodzą napięcia w żyłach i tętnicach, dbając o to aby wszystkie nasze narządy były lepiej dotlenione. Pierwiastek ten, pełniący wiele ważnych funkcji w naszym organizmie, pozytywnie wpływa na profilaktykę dotyczącą miażdżycy, udaru oraz ataków serca.
Banany, które są doskonałym źródłem żelaza, pomagają w wcale z anemią. Dodatkowo, oczyszczają organizm z toksyn i przyczyniają się do poprawy tolerancji na glukozę. Mimo dużej kaloryczności, są lekkostrawne i polecane osobom z problemami żołądkowymi. Dzięki wysokiej zawartości błonnika regulują pracę przewodu pokarmowego oraz zwiększają wchłanianie składników odżywczych. Odgrywają również ważną rolę w profilaktyce chorób.
Sprawdzają się również przy bolesnych miesiączkach, ponieważ magnez w nich obecny pomaga rozluźnić mięśnie, a z kolei witamina B6 oprócz tego, że łagodzi ból pomaga również wyregulować cykl miesiączkowy. Magnez w połączeniu z wit. B6, wpływają na dobry nastrój i pomagają się zrelaksować.
Warto wspomnieć o tym, że pomimo swoich dobroczynnych właściwości, nie każdy może po nie sięgać. Nie są wskazane cukrzykom, ponieważ zawierają dużo cukrów prostych i posiadają wysoki IG - dojrzałe banany powyżej 70, a te mniej dojrzałe około 60. W przypadku diabetyków z wyregulowaną glikemią nie są one zakazane - ale warto wtedy sięgnąć po te mniej dojrzałe.
A teraz przejdźmy do najprzyjemniejszej części - czyli zastosowania. Jak wykorzystać nasze liofilizowane banany?
Możesz użyć ich:
Parametr | Informacja |
Produkt bezglutenowy | TAK |
Produkt wegetariański | TAK |
Produkt wegański | TAK |
GMO | BRAK |
Laktoza | BRAK |
Dodatek cukru | 0% |
Dodatek soli | 0% |
Liofilizacja to suszenie sublimacyjne, jedna z metod konserwacji produktów spożywczych. Ma ona na celu zmniejszenie wagi oraz objętości produktu, zachowując jednocześnie ich maksymalną wartość odżywczą.
Liofilizacja, jest to proces polegający na usunięciu z zamrożonego produktu wody przez sublimację lodu. Mówiąc prościej, lód od razu przechodzi w parę wodną, pomijając fazę stanu ciekłego. Cały proces przebiega przy udziale niskiej temperatury sięgającej do -50°C oraz obniżonego ciśnienia. Ostatnim etapem jest dosuszanie. Dzięki procesowi liofilizacji dany produkt zachowuje swoją maksymalną wartość odżywczą.
Wysokość temperatury w której przeprowadzany jest proces liofilizacji jest również uzależniony od danego produktu, tak aby zachować odpowiednie wartości odżywcze danego owocu.
Mimo, że samo słowo może nam się wydawać dość skomplikowane i często-gęsto ciężko jest nam je wymówić, to wcale nie jest ono takie straszne. Czy liofilizacja jest zdrowa? Aktualnie, wysuwa się na prowadzenie jeśli chodzi o konserwację produktów spożywczych. Jest to proces, w którym nie stosuje się żadnych konserwantów! Więc sięgając po owoce liofilizowane możemy być pewni, że jest w nich 100% owocu i nic poza tym.
Nasza owoce liofilizowane są pakowane w doypacki, które możemy otwierać i zamykać tyle razy ile nam się zamarzy. :) Należy jednak pamiętać o tym, że aby produkt był świeży i nie tracił swoich wartości odżywczych, trzeba mu zapewnić odpowiednie warunki przechowywania. Więc trzymaj go z dala od gotowania i pieczenia. Dobrze mu będzie w ciemnej szafce kuchennej, gdzie temperatura nie przekracza
25 ̊C, ale najlepszym miejscem będą warunki chłodnicze (ok. 3 ̊C) - w takich warunkach możesz go przechowywać co najmniej 9 miesięcy.
Wartość energetyczna | 1449 Kj/ 356 kcal |
Tłuszcz | 0,7 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g |
Węglowodany | 74,3 g |
- w tym cukry | 63 g |
Błonnik | 6,8 g |
Białko | 6,8 g |
Sól | <0,01 g |
Smaczna przekąska dla osób które nie lubią świeżych bananów. Liofilizowane banany są lekkie, przyjemnie chrupiące, nie za słodkie. Polecam spróbować!