

Specyficzne kody
Polityka Prywatności
Wysyłka 24h - Darmowa dostawa od 99zł
Czas na zwrot towaru 21 dni
Kupując ten produkt możesz zebrać
12
punktów lojalnościowych
.
Twój koszyk będzie zawierał
12
punktów
Punkty możesz wymienić na kod rabatowy
0,24 zł
.
Owoce liofilizowane, to pełna radość z sezonowych owoców przez cały rok! 100% owoców, bez dodatkowego cukru, konserwantów i wzmacniaczy smaku. Liofilizaty zachowują swój kolor oraz aromat, a co najważniejsze w procesie konserwacji poprzez suszenie ze stanu mrożonego, utrzymują pełnię wartości odżywczych. Warto również wspomnieć, że dostarczają blisko 100% białka, tłuszczy, węglowodanów i składników mineralnych co świeże owoce!
Słysząc owoce liofilizowane nasuwają się pewne pytania… Czym jest liofilizacja? Czy jest ona zdrowa? Czy każdy może spożywać liofilizowane owoce i warzywa? Jakie jest ich zastosowanie? Jak je przechowywać?
Jeśli zadałeś sobie chociaż jedno z powyższych pytań, to zapraszam Cię do dalszej lektury.
Nasze liofilizowane mango w plastrach, to 100% owocu, bez dodatkowego cukru, wzmacniaczy smaku, a przede wszystkim bez żadnych konserwantów! Cechuje się świetnymi właściwościami prozdrowotnymi, dlatego warto by znajdowało się w Twojej diecie.
Od teraz możesz cieszyć się jego egzotycznym smakiem przez cały rok. Wyobraź sobie ile czasu zaoszczędzisz - bez mycia, obierania, gotowe do użycia od razu. Urozmaici Twoje dania, bez względu na porę roku. Dodaj go do ulubionego koktajlu, wrzuć do plecaka dziecku, na drugie śniadanie lub zabierz go ze sobą w dłuższą trasę. Bez dwóch zdań, zapewni Ci pozytywny zastrzyk energii… :)
Ten egzotyczny owoc jest źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy. Znajdziemy w nim witaminę A, C, E, K oraz witaminy z gr B, a także sole mineralne takie jak cynk, fosfor, magnez, miedź, potas, sód, wapń oraz żelazo.
Dzięki obecności witaminy A, zadba on o piękny wygląd naszej skóry i poprawi jej elastyczność. W połączeniu z obecną w owocu luteiną i zeaksantyną, pozytywnie wpłynie na nasz wzrok, zmniejszając ryzyko wystąpienia zaćmy.
Mango, bogate w antyoksydanty oddziaływuje nie tylko na wygląd, ale również uważa się, że zapobiega rozwojowi niektórych nowotworów. Dodatkowo, występują w nim polifenole czyli przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki.
Wzmacnia odporność naszego organizmu, korzystnie działa na układ nerwowy i pomaga w walce z infekcjami. Skrywa w sobie mangiferynę - substancję, która pomaga w zwalczaniu drobnoustrojów i działa przeciwzapalnie. Chroniąc również komórki przed stresem oksydacyjnym.
Ten piękny, soczysty owoc, zawiera dużo błonnika pokarmowego, który zapewnia uczucie sytości na dłużej, korzystnie wpływa na pracę naszych jelit, a nawet zapobiega zaparciom. Do tego jest niskokaloryczny, więc mogą się nim zajadać, również osoby na dietach odchudzających oraz diabetycy.
A teraz najprzyjemniejsza część czyli zastosowanie. Jak wykorzystać nasze liofilizowane mango?
Mango liofilizowane możesz użyć:
Parametr | Informacja |
Produkt bezglutenowy | TAK |
Produkt wegetariański | TAK |
Produkt wegański | TAK |
GMO | BRAK |
Laktoza | BRAK |
Dodatek cukru | 0% |
Dodatek soli | 0% |
Liofilizacja to suszenie sublimacyjne, jedna z metod konserwacji produktów spożywczych. Ma ona na celu zmniejszenie wagi oraz objętości produktu, zachowując jednocześnie ich maksymalną wartość odżywczą.
Liofilizacja, jest to proces polegający na usunięciu z zamrożonego produktu wody przez sublimację lodu. Mówiąc prościej, lód od razu przechodzi w parę wodną, pomijając fazę stanu ciekłego. Cały proces przebiega przy udziale niskiej temperatury sięgającej do -50°C oraz obniżonego ciśnienia. Ostatnim etapem jest dosuszanie. Dzięki procesowi liofilizacji dany produkt zachowuje swoją maksymalną wartość odżywczą.
Wysokość temperatury w której przeprowadzany jest proces liofilizacji jest również uzależniony od danego produktu, tak aby zachować odpowiednie wartości odżywcze danego owocu.
Mimo, że samo słowo może nam się wydawać dość skomplikowane i często-gęsto ciężko jest nam je wymówić, to wcale nie jest ono takie straszne. Czy liofilizacja jest zdrowa? Aktualnie, wysuwa się na prowadzenie jeśli chodzi o konserwację produktów spożywczych. Jest to proces, w którym nie stosuje się żadnych konserwantów! Więc sięgając po owoce liofilizowane możemy być pewni, że jest w nich 100% owocu i nic poza tym.
Nasza owoce liofilizowane są pakowane w doypacki, które możemy otwierać i zamykać tyle razy ile nam się zamarzy. :) Należy jednak pamiętać o tym, że aby produkt był świeży i nie tracił swoich wartości odżywczych, trzeba mu zapewnić odpowiednie warunki przechowywania. Więc trzymaj go z dala od gotowania i pieczenia. Dobrze mu będzie w ciemnej szafce kuchennej, gdzie temperatura nie przekracza
25 ̊C, ale najlepszym miejscem będą warunki chłodnicze (ok. 3 ̊C) - w takich warunkach możesz go przechowywać co najmniej 9 miesięcy.
Wartość energetyczna | 1640 Kj/ 393 kcal |
Tłuszcz | 1 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g |
Węglowodany | 84 g |
- w tym cukry | 78 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 5 g |
Sól | 0 g |
Najlepsze- pyszne, chrupiące !
Słodkie, chrupiące i pyszne, ulubione przez dzieci.
Pyszne i chrupiące, idealna przekąska na spacer z dzieciakami, polecamy